İran ile nükleer müzakerelere bu kez Rusya freni!

İran ile Batı arasında Viyana’da süren nükleer müzakerelerde her an bir anlaşma sağlanacağına dair beklentiler, Rusya’nın talepleri nedeniyle yeni bir boyut kazandı.

Ukrayna savaşı nedeniyle Batı’nın yaptırım uyguladığı Rusya, bu yaptırımların nükleer anlaşmanın İran ile işbirliğini etkilemeyeceğine dair ABD’den garanti istedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Rusya’nın taleplerine ilişkin Moskova’dan “detay” beklediklerini açıkladı.

Tahran’da haftalık basın toplantısında konuşan İranlı sözcü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un nükleer anlaşmaya ilişkin garanti talebini medyadan öğrendiklerini söyledi. Sözcü, “Diplomatik yollarla detayları almayı bekliyoruz” dedi.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

Viyana’daki müzakereler Washington’un anlaşmaya geri dönmesini hedefliyor. ABD, dolaylı olarak müzakerelere katılıyor. Moskova, Tahran’ın zenginleştirilmiş tonlarca uranyum fazlasını kabul ederek anlaşmanın uygulanmasında merkezi bir role sahip.

Hatibzade, “İran'ın Rusya da dahil olmak üzere diğer ülkelerle barışçıl işbirliğinin, özellikle Birleşmiş Milletler tarafından değil, başka bir ülke tarafından uygulanan yaptırımlar söz konusu olduğunda, doğal olarak yaptırımlardan arınmış olması önemlidir” dedi.

Hatibzade, “Rusya’nın Viyana’da kolektif bir anlaşmaya varmak için yaklaşımı şimdiye kadar yapıcı oldu” derken, Rusya’ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımların İran’ın nükleer dosyası ile “hiçbir ilgisi” olmadığını söyledi.