İran, Natanz’a saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu

İran Dışişleri Bakanlığı, Natanz uranyum zenginleştirme fabrikasına yönelik saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarak, “uygun zaman ve yerde intikam” alacakları tehdidinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh, Tahran’da düzenlenen bir basın toplantısında “Sionist rejim bu eylemle, yaptırımların kaldırılmasını bekleyerek sabır ve sağduyu örneği gösteren İran halkından intikam almaya çalıştı” dedi.

Hatibzadeh, İsrail’i dolaylı bir şekilde Viyana’da sürdürülen müzakereleri sabote etmeye çalışmakla suçladı.

İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya ABD’nin geri dönüşünü ve Amerikan yaptırımlarının kaldırılmasını sağlamak amacıyla Viyana’da imzacı taraflar arasında müzakereler yürütülüyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu’na göre saldırıda tesiste “elektrik kesintisi” oldu, ölen veya yaralanan olmazken, “herhangi bir kirlilik” de açığa çıkmadı.

Kurumun Başkanı Ali Ekber Salehi de yaptığı yazılı açıklamada “İran İslam Cumhuriyeti, bu beyhude eylemi kınarken, uluslararası topluluğun ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun bu nükleer karşıtı terörizme karşı koyma ihtiyacını vurgulamaktadır” dedi.

Hatibzadeh, saldırının yol açtığı maddi hasarı belirlemek için henüz erken olduğunu ifade ederken, “Hasar bilançosu vermek için her bir santrifüjü incelemek gerekiyor” dedi.

Sözcü, “Eğer saldırı İran’ın nükleer kapasitesini sınırlandırmaya yönelikse, şunu söylemek isterim; (hasar gören) tüm santrifüjler IR-1 tipi (birinci kuşak) santrifüjlerdi” dedi.

“Herkese söyleyin ki, bunların yerini daha ileri makineler alacak” diyen sözcü Hatibzadeh, “İran’ın yanıtı uygun zaman ve yerde Siyonist rejimden intikam almak olacak” diye ekledi.

Irna haber ajansının bazı milletvekillerine dayandırdığı haberine göre Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Siyonistlerin kurduğu tuzağa düşmemek gerektiğinde ısrar etti.”