İran yanlısı Şiilerden ABD’ye tehdit

ABD ile İran arasında derinleşen krize Iraklı İran yanlısı olarak bilinen Şii liderlerden Nuri Maliki ve Haşdi Şabi kurucusu Bedir Tugayları komutanı Hadi Amiri’de dahil oldu. 

ABD ile İran arasında devam eden ve giderek derinleşen kriz ve karşılıklı tehditler, bölge üzerindeki etkileri de göstermeye başladı. Bu krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Iraklı, İran yanlısı olarak bilinen Şii liderlerden Nuri Maliki ve Hadi Amiri, yaptıkları açıklamalarla ABD ve İran arasındaki krize dahil oldular. 

'EMRİVAKİ DEĞİL, DİYALOG YOLU'

İran yanlısı olarak bilinen Irak’ın eski Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki, ABD ile İran arasında süren gerginliğe bir yazılı açıklama yaparak dahil oldu. Maliki, ABD politikalarına tepki göstererek, “Sorunların emrivaki politikayla değil, diyalogla çözülmesini umuyoruz” dedi.

Açıklamasında ABD’nin kararlarının Irak dahil bütün Ortadoğu’yu etkileyeceğini söyleyen Maliki, “Bölgede tansiyonun yükselmesi, ABD’nin komşumuz İran’a karşı uyguladığı tek taraflı ekonomik yaptırımlar, uluslararası kanun ve ananeye karşıdır. Bu tarz politikalar Müslüman İran halkı başta olmak üzere bölge ülkelerinde tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Özellikle IŞİD savaşından yeni çıkmış Irak gibi bir ülkenin etkilenmesi kaçınılmazdır. IŞİD’in uyuyan hücreleri Irak’ın güvenliğini ve istikrarına yönelik tehdit unsuru olmaya devam ediyor” dedi.

Maliki, askeri müdahaleye kadar çıkan tehditkâr söylemlerin bölgede durumu daha da kötüye sürükleyerek, kapsamlı şiddet olaylarının başlamasına neden olacağını söyledi.

Açıklamasında İran’a karşı yaptırımlara karşı da çıkan Maliki, “Müslüman bir halka karşı yürütülen bu düşmanca politikalar, uluslararası yasaları açık bir şekilde ihlal ediyor. Bu politikaya karşı boyun eğmeyi reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

AMİRİ: IRAK'I ABD'YE İKİNCİ VİETNAM YAPACAĞIZ

ABD ile İran arasındaki kriz ve gerginliğe Iraklı, İran yanlısı Şii lider olarak bilinen Haşdi Şabi Kurucusu ve Bedir Tuygayları Komutanı Hadi Amiri de dahil oldu. İngiliz Independent gazetesine konuşan Amiri, Irak’ı kastederek, ABD’ye göndermede bulundu, "Eğer burada savaşırlarsa Vietnam’da yaşadıkları yenilgiyi tadacaklardır” dedi. 

Açıklamalarında ABD için, “Kendi isteklerini başka ülkelere dayatmak gibi bir hakları yok” diyen Amiri, “Bırakalım da Trump sorunlarını ilk önce Kongre’yle çözsün” şeklinde konuştu.

Bedir Tugayları Örgütü lideri Amiri, “Eğer Amerika Irak’ı bölgesel çekişmeleri çözmek için kullanacak olursa, Irak’ı onlar için ikinci Vietnam yapıp yenilgiye uğratacağız” diye kaydetti.

Irak’taki ABD güçlerine tehditlerde  de bulunan Amiri, “Amerika’nın Irak topraklarını kullanmasına ve bölge ülkelerini izleyip sorunları çözme yeri yapmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.