Şi Cinping: Çin ve ABD rakip değil, ortak olmalı

Çin Cumhurbaşkanı Başkanı Şi Cinping, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, “birçok sorun” olmasına rağmen iki ülkenin “rakip değil ortak olması” gerektiğini söyledi.

Devlet yayın kuruluşu CCTV'nin haberine göre Şi Cinping, Pekin'deki Halk Sarayı'nda Blinken ile yaptığı görüşmede iki ülkenin 2023'ün sonundan bu yana “olumlu ilerleme kaydettiğini” söyledi.

“Pek çok sorunun hala çözülmesi gerektiğini ve daha fazla çaba sarf edilmesinin hala mümkün olduğunu” vurgulayan Çin Cumhurbaşkanı ikili ilişkilerle ilgili olarak “Üç ana ilke ortaya koydum: karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği” dedi.

Şi Cinping, “Bunu daha önce de defalarca söyledim: Dünya hem Çin hem de ABD'nin gelişip zenginleşmesi için yeterince büyük” ifadelerini kullandı.

Antony Blinken, Tayvan, ticaret ve Güney Çin Denizi konularında süregelen gerginliklere rağmen iki ülke arasında diplomatik yakınlaşmanın yaşandığı bir ortamda, Çin’e ziyarette bulundu. Çarşamba gününden bu yana devam eden bu ziyaret, bir yıldan kısa bir süre içinde Blinken’in bu ülkeye ikinci ziyareti oldu. 

Şi Cinping, cuma günü muhatabına “Çin kendine güvenen, açık, müreffeh ve gelişen bir Amerika Birleşik Devletleri görmekten mutluluk duyacaktır” dedi. 

İki ülkenin rakip değil, ortak olması gerektiğini söyleyen Cinping,  “ABD'nin de Çin'in gelişimine olumlu bakabileceğini umuyoruz” dedi ve ekledi: “Bu temel sorun çözüldüğünde ilişkiler gerçekten istikrara kavuşabilir, gelişebilir ve ilerleyebilir.”

ABD Dışişleri Bakanı, Cinping’den önce Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile beş buçuk saatten fazla "derinlemesine ve yapıcı" görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 

ABD'li bir yetkili, Antony Blinken'in Rusya, Tayvan ve ticaret gibi farklı konuları tartıştığını ifade etti. 

Pekin ise Washington'u baskısından, özellikle de yarı iletkenler de dahil olmak üzere ileri teknolojilerin Çin'e ihracatına yönelik Amerikan kısıtlamalarından dolayı eleştiriyor. Bir diğer sürtüşme konusu: sosyal ağ TikTok. 

TikTok’un Çinli ana şirket ByteDance ile bağlarını kesmemesi halinde ABD'de yasaklanması tehdidinde bulunuluyor. Washington, bu ağın Amerikalılar hakkında casusluk yapmak için kullanıldığından şüphelendiğini söylüyor. TikTok ise bu iddiaları tamamen reddediyor.