İran: Yüzde 60 zenginleştirilmiş uranyum kararından dönülebilir

İran hükümeti, geçen hafta duyurduğu yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretme kararının, teknik kapasiteyi göstermeyi amaçladığını ve geri dönülebilir bir tedbir olduğunu açıkladı.

Hükümet sözcüsü Ali Rabii, “Natanz'da yüzde 60 zenginleştirmenin başlaması, bu tesislerdeki terörist sabotaja yanıt verme konusundaki teknik yeteneğimizin bir göstergesiydi” dedi.

Rabii, ABD’nin İran’a karşı yaptırımları kaldırması halinde bu sürecin hızlı bir şekilde geri dönüşlü olduğunu kaydetti.

Sözcü, “Diğer taraflar yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul ederse, bu girişim hızla geri çekilerek nükleer anlaşmada kararlaştırılan zenginleştirme seviyesine geri dönülebilir” dedi.

11 Nisan günü Natanz uranyum üretim fabrikasında bir patlama yaşanmış ve birçok santrifüj zarar görmüştü. İranlı yetkililer sabotajdan İsrail’i sorumlu tutmuştu. Bu saldırı, İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmak ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünü sağlamak amacıyla Viyana’da yürütülen müzakereler sırasına denk geldi. Tahran, bu saldırının Viyana görüşmelerini sabote etmeye yönelik olduğunu belirterek, “uygun zaman ve yerde intikam” tehdidinde bulundu. Patlama ardından İran misilleme olarak ayrıca yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretme kararı aldı. 

Viyana’da yeniden canlandırmak amacıyla müzakerelerin sürdüğü 2015 nükleer anlaşması, İran tarafından üretilen uranyum zenginleştirme derecesini yüzde 3,67 olarak sınırlıyor. İran anlaşmayı imzalamadan önce yüzde 20 oranında zenginleştirmeye ulaşmıştı. Atom bombası üretmek için ise yüzde 90 oranında zenginleştirme gerekiyor.