İranlı vekiller Ruhani’ye karşı azil sürecini başlattı

İranlı vekiller Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi kriz yönetimi konusunda sorgulamak istiyor. Bu karar, Ruhani’nin azline kadar gidebilir.

Tasnim haber ajansına göre, 290 sandalyeli parlamentoda 120 vekil bir güvensizlik önergesine imza atarak, Parlamento Başkanı’na sundu. Önergenin işlevsel olması için, Başkanlık Konseyi’ne de sunulması gerekiyor.

Milletvekili İkbal Şakiri, “Milletvekillerinin Cumhurbaşkanı’na, özellikle döviz piyasaları krizi ve yüksek fiyatlı temel ürünlerin nedenlerine ilişkin çeşitli soruları var” dedi.

Ruhani, 2018 yılında da aynı konulardaki politikasına ilişkin Parlamento’ya çağrılmıştı. Hemen öncesinde de parlamenterler, Ekonomi Bakanı Mesud Karbasiyan’ı görevden almıştı.

Vekillerin yeni girişimi, hükümete yönelik artan tepkilerin yansıması olarak değerlendirildi.

Ülke ekonomisi hiç olmadığı kadar kırılgan hale gelmiş bulunuyor. ABD yaptırımlarının beslediği kriz, enflasyon artışı, işsizlik ve yeni koronavirüs salgınının yarattığı sonuçlar, İranlıları daha da sıkıntılı bir yaşamın içine sürükledi.

Tasnim haber ajansına göre milletvekilleri, Ruhani’yi ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle sonuçlanan hükümetin “stratejik hatası” konusunda da sorgulamayı öngörüyor.

Bir çok uzman, vekillerin bu girişimine rağmen dini lider Ali Hamaney’in “siyasi sınıfın birliği” adına Ruhani’ye desteğini tekrarlayacağını düşünüyor.