İskoçya’da bağımsızlık yanlıları yükselişte

Büyük Britanya’nın AB’den ayrılmasına karşı çıkan İskoçya’da bugün bir bağımsızlık referandumu olması halinde ‘evet’ oyunun çoğunlukta olacağı tahmin ediliyor.

En son 2014 yılında yüzde 55 oyla Britanya’dan ayrılmaya karşı çıkan İskoçlar, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) süreci nedeniyle giderek daha fazla bağımsızlığı düşündüğü biliniyor.

Başbakan Boris Johnson’a karşıtlığıyla bilinen İngiliz Muhafazakâr Partisi (Tories) eski yöneticilerinden ve iş insanı Michael Ashcroft, yaptırdığı son ankette İskoçların çoğunluğunun bağımsızlık istediği sonucunun çıktığını duyurdu.

Yaptırdığı anketin sonuçlarını açıklayan Ashcroft, bugün bir referandum olması halinde İskoçların yüzde 46’sının ‘evet’ oyu vereceğini söyledi.

KARARSIZLARLA BİRLİKTE YÜZDE 52’YE ULAŞIYOR

Binin üzerinde katılımcıyla yapılan ankete göre, Britanya’da kalınmasını isteyen İskoçların oranı yüzde 43’te kalıyor.

Kararsızlar veya referanduma katılmayacakların dağıtılması halinde ise bağımsızlıktan yana olanların oranı yüzde 52 olarak çıkıyor.

Aynı ankete göre, yeni bir bağımsızlık referandumunun düzenlenmesini isteyen İskoçlar da yüzde 50’nin biraz üzerinde.

Büyük Britanya içerisinde özerk statüde olan İskoçya’da 2014 yılında düzenlenen son referandumda halkın yüzde 55’i ‘hayır’ oyu kullanmıştı. Ancak AB’den ayrılma (Brexit) amacıyla 2016’da düzenlenen referandumda ise İskoçya genelinde yüzde 62 gibi yüksek bir oranla ‘hayır’ oyu çıkmıştı.

AB’den çıkma kararının İskoçlarda bağımsızlık fikrinin daha da güçlenmesine yol açacağı Haziran 2016’dkai Brexit referandumundan sonra ciddi olarak tartışılmaya başlanmıştı. İskoçya Parlamentosu’nda çoğunluğu elinde bulunduran İskoçya Ulusal Partisi (SNP), ülkelerinin AB’den çıkmasını istemeyen halkın yeni bir referandum yapılması yönünde talebi olduğunu savunuyordu.