İskoçya yeni bir bağımsızlık referandumuna hazırlanıyor

Britanya’nın egemenliği altında bulunan İskoçya’da seçimlerin galibi olan başbakan Nicola Sturgeon, bağımsızlık için yeniden referanduma gideceklerini söyledi.

Britanya’nın egemenliği altında bulunan İskoçya’da geçtiğimiz Perşembe günü yapılan genel seçimlerin resmi sonuçları açıkladı. Nicola Sturgeon’ın liderliğindeki İskoç Ulusal Partisi (SNP) mecliste 64 kürsüye elde ederek seçim galibi aldı. Meclisteki çoğunluğu elde edebilmek için bir sandalye farkla 65 sayısına ulaşamayan SNP’nin başka bir partiyle koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

Bağımsızlık yanlısı SNP’nin lideri Sturgeon ise başbakanlık koltuğunu yeniden kazandı. 2014 yılından bu yana başbakan olan Sturgeon seçim sonuçlarının kesinleşmesi sonrası verdiği ilk demeçte ülkesinin bağımsızlığına götürecek sürecek için önemli mesajlar verdi. Seçimde hiç kimsenin bu düzeyde bir başarı elde edeceklerini beklemediklerini belirten Sturgeon, bağımsızlık için yeniden referandum kararı alacaklarını bildirdi.

‘REFERANDUM JOHNS’UN ELİNDE DEĞİL’

Merkezi Londra hükümetinin bağımsızlık referandumuna yeşil ışık yakmalarını isteyen Sturgeon, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a yüklendi. Johnson’un referandum kararını bloke etmesi durumunda İskoç halkının demokrasi talebi için mücadele edeceğini bildiren İngiliz iktidarına şu sözlerle meydan okundu: “Bu mücadelede onların kazanma şansı yok. Çünkü İskoçya’nın geleceğine sadece İskoçyalılar karar verir.”

Daha önce birçok kez İngiliz hükümetinin İskoçya’nın yeniden referanduma gitme hakkının olup olmadığını inceleyeceğini belirten Johnson bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirmişti: “Benim açımdan böyle bir hakları yok, çünkü 2014’de İskoçyalılar bağımsızlıktan yana olmadıklarını deklere ettiler.”

İskoçya’nın yeniden bağımsızlık referandumuna gitmesi için merkezi Londra hükümetinin onay vermesi gerekiyor. Bağımsızlıktan yana olan yeni İskoç hükümetinin böyle bir karar alması halinde Londra’nın vetosuna takılacak ev gözlemcilere göre iş mahkemede bitecek. 2014 yılında İskoçya'da yapılan ilk bağımsızlık referandumunda yüzde 55,3'lük çoğunluk Britanya'ya bağlı kalmaya devam edilmesini istemişti.

BREİXT İSKOÇLARIN KARARINI DEĞİŞTİRDİ

Britanya’nın AB’den çıkışı anlamına gelen 2016 yılında gerçekleşen Brexit referandumunda İskoçyalılar yüzde 62'lik çoğunlukla AB'de kalmak istediğini belirtmişti. Ancak İngiltere’nin AB’den tamamen çıkmasının mağduru olan İskoçların çoğu bu durumdan çıkışı bağımsız bir ülke olup yeniden AB’ye girmekte görüyorlar.

Geçtiğimiz Ocak ayında İskoçya bölge parlamentosunda yapılan oylamada 54'e karşı 64 milletvekili yeni bir bağımsızlık referandumu yapılmasından yana oy kullanarak, süreci başlatmıştı. Son seçimlerin ardından Sturgeon’in başbakanlığında kurulacak yeni hükümetin bağımsızlık tasarısını hazırlayarak yeniden meclise sunması bekleniyor. İskoçya 314 yıldır Britanya Krallığı’na bağlı.