İspanya’da 251 din adamına sübyancılık soruşturması

İspanyol Katolik Kilisesi, son 80 yılda meydana gelen 251 din adamının en az bin 237 çocuğa tecavüzü hakkında soruşturma başlattı.

Her şey El País gazetesinin cinsel saldırıyla suçlanan 251 din adamı ve tecavüz edilen en az bin 237 çocuk hakkında Vatikan'a sunduğu bir rapor sonucunda ortaya çıktı.

Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, İspanyol Kilisesi içindeki çocuklara cinsel saldırıya ilişkin raporun, "mevcut kanonik düzenlemelere" göre ilerlemek için "yetkili makamlara" gönderildiğini, İspanyol dini makamlarının ise daha önce benzeri görülmemiş bir soruşturma başlatacağını bildirdi.

Fransa’da kurumu sarsan olayın bir yansıması gibi görünen bu skandal, Papa Francis'in tepkisine neden oldu. Hem soruşturmanın açılışı hem de papanın tepkisi, El País gazetesinden bir gazetecinin  2 Aralık'ta Yunanistan'a papalık uçuşu sırasında İspanya'da kaydedilen pedofili vakalarıyla ilgili bir rapor papaya göndermesinin ardından geldi .

250 RAHİP VE 31 TARİKAT MERCEK ALTINDA

İspanyol Katolik Kilisesi'ni sarsan çocukların tecavüzüyle ilgili skandal, söz konusu medyanın gazetecilik soruşturmasının bir parçası ve kayıtlı mağdurların sayısını bin 237'ye yerleştiriyor, ancak rakamın birkaç bine yükselebileceği konusunda uyarılıyor.

Şimdilik 251 rahip ve din adamlarının bazı laik üyeleri suçlanıyor.

Papa'ya teslim edilen ve İspanya Piskoposluk Konferansı (CEE) başkanı, Barselona Başpiskoposu Kardinal Juan José Omella'ya da gönderilen belge, 385 sayfada yürütülen üç yıllık soruşturmanın sonucunu içeriyor. 

Papa Francis, belgeyi pedofili soruşturmasını merkezileştiren kurum olan İnanç Doktrini Cemaati'ne gönderdi; Omella ise soruşturmayı başlatmak için onu Barselona kilise mahkemesine gönderdi.

Suçlamalar, ülkedeki 70 piskoposluğun 31 tarikatını ve 31'ini ilgilendiriyor ve en eski dava 1942'ye ve en yenisi 2018'e dayanıyor. Ancak bu tarikatlar piskoposlukların yetkisi altında değil.

Bu cemaatler, kendilerini etkileyen vakalar hakkında da bilgi aldılar. Bazıları bu konuda herhangi bir soruşturma yapmayı reddetti, bazıları ise şikayetleri zaten yazıldığı yerde Savcılığa ileteceklerini teyit ederken, çoğunluk gerçekleri kınadı ve onları aydınlatmaya istekli olduklarını ifade etti.

MAĞDUR SAYISI ARTABİLİR

13'ü dışında El Pais tarafından toplanan tüm davalar yayınlanmadı, bu nedenle zaten bilinenlere ek olarak, sanıkların sayısı 600'den fazla ve bunların çoğu onlarca çocuğa tecavüzde bulunmuştur. 

Bu iletişim aracıyla yapılan kayıt, bu konuda ne Kilise'nin ne de yetkililerin resmi veri sunmadığı bir ülkede tek kayıt olma niteliğini taşıyor.

El País'e göre soruşturma, Barselona başpiskoposu Kardinal Juan José Omella liderliğindeki İspanyol Piskoposluk Konferansı tarafından yürütülecek.