İspanya’da hükümet kurma görevi Sanchez’in

İspanya’da yeni hükümeti kurma görevi sosyalist Başbakan Pedro Sanchez’e verilirken, Sanchez’i zorlu bir müzakere süreci bekliyor.

İspanya Kralı VI. Felipe, hükümeti kurma görevini 28 Nisan’da yapılan genel seçimlerde birinci gelen İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) Genel Başkanı Pedro Sanchez’e verdi.

Açıklamayı Sanchez ile birlikte görüşmede yer alan Temsilciler Meclisi Başkanı Mertixell Batet yaptı.

Geçtiğimiz yıldan bu yana başbakanlık görevini yürüten Sanchez, diğer partilere göre Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu almaya en yakın aday olarak görülüyor. Nisan ayındaki seçimlerde PSOE yüzde 28,7 oy ile 350 sandalyeden 123’ünü kazanmıştı.

Ana muhalefet partisi Halk Partisi (PP) ise 66 sandalyeye sahip. Daha önce Sanchez’in hükümet kurmasına destek veren radikal sol Podemos’un ise 42 sandalye bulunduruyor.

Liberal Ciudadanos ile aşırı sağcı Vox gibi partilerin de yer aldığı muhalefetin parçası duruşu sayesinde Sanchez’in azınlık hükümeti kursa dahi kolaylıkla güvenoyu alacağı tahmin ediliyor. 350 sandalyeli mecliste yapılacak ilk tur oylamada Sanchez’in 176 oy alması gerekiyor. Olası bir ikinci turda ise salt çoğunluk yetecek.