İspanya’da 'kadın' hükümeti

İspanya’da yolsuzluktan mahkum edilen sağcı Mariano Rajoy hükümeti düşürüldükten sonra başbakan olan sosyalist Pedro Sanchez azınlık hükümetini kurdu. Hükümette 11 kadın ve 6 erkek var.

Sosyalist Partili Pedro Sanchez, hükümeti Kral VI. Felipe önünde yemin ederek görevine başladı.

EN FAZLA KADININ YER ALDIĞI HÜKÜMET

Yeni kurulan hükümette 11 kadın ve Başbakan dışında 6 erkek var. Bu hükümet, İspanya’nın bugüne kadar tanık olduğu en fazla kadın barındıran hükümet olarak kayda geçti.

Ekonomi, Finans, Savunma ve Adalet Bakanlığı gibi kilit mevkiler kadınlara verildi.

EN AZINLIK HÜKÜMET

Bu hükümet aynı zamanda, İspanya’nın Franco faşizminden sonra demokrasiye geçişinden bu yana en “azınlık” hükümeti oldu. 2020’deki seçimlere kadar zorlu bir dönem hükümeti bekliyor. Çoğu uzman, hükümetin seçimlere kadar dayanamayacağını düşünüyor. 350 sandalyeli parlamentoda PSOE’nin sadece 84 vekili bulunuyor. Ekonomi uzmanları, Sanchez hükümetinin büyük siyasi değişimlerde bulunma kapasitesi olmadığını söylüyor.

Hükümette radikal sol parti Podemos’a yer vermeyen Sanchez’in marj alanı sınırlı. Oysa, PSOE’nin hükümeti düşürmek için verdiği gensoruya, Podemos ile Basklı ve Katalan bağımsızlıkçılar da destek vermişti.

AVRUPA YANLISI BİR HÜKÜMET

46 yaşındaki Sanchez’in, iktidar deneyimi bulunmuyor. Azınlık hükümetinin, kadın karakterinin yanısıra, net bir şekilde Avrupa yanlısı karakteri de dikkat çekiyor. İngiltere’nin ABD’den çıkış hazırlıkları yaptığı ve İtalya’nın AB karşıtı hükümet kurduğu bir dönemde, İspanya’daki Avrupa yanlısı hükümet dikkat çekiyor.

Sanchez, hükümet bileşiminin “toplumu en iyi yansıması” olduğunu belirterek, “eşitlikçi, kuşaklararası ve AB’ye demir atmış” bir hükümet olduğuna dikkat çekti.

Sanchez, Bilimler Bakanlığı’na ise İspanya’nın ilk astronotu Pedro Duque’ü getirdi.

Dışişleri Bakanlığı’na Katalan kökenli olup, Katalonya bağımsızlığına karşı olan 71 yaşındaki Josep Borell atandı. Ayrıca, diğer bir Katalan olan Katalan Meritxell Batet, Katalonya Bölgesi Başkanı Quim Torra hükümeti ile diyalogdan sorumlu olarak atandı. Meritxell, Bölgesel Yönetim Bakanlığı görevini yürütecek.