İspanya’yı sallayan Kraliyet skandalı

İspanya’da eski kral Juan Carlos’un hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle devlet tarafından giderlerinin karşılanmasına son verilirken, skandaldan kendisini kurtarmaya çabalayan Kral VI Felipe babasının mirasını reddettiğini duyurdu.

1975-2014 arasında İspanya Kralı olan Juan Carlos hakkında ciddi rüşvet iddiaları ortaya atılmış ve bu iddialar banka hesaplarıyla kanıtlanmıştı. Tribune de Geneve adlı İsviçre gazetesinin haberinde, Juan Carlos’un 2008 yılında dönemin Suudi Arabistan kralı Abdullah’tan 100 milyon dolar aldığı duyurulmuştu.

İsviçre’de hesabı bulunan Panama’da kayıtlı bir vakfa aktarılan paraların yüklendiği hesabın faydalanıcıları arasında aynı zamanda şimdiki kral VI. Felipe’nin de olduğu iddia edildi. İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, vakfın VI. Felipe’ye de para aktardığını savundu.

SKANDAL ORTAYA ÇIKTI, BABASINI REDDETTİ

Juan Carlos’un rüşvet olarak aldığı paraların aktarıldığı vakıftan yararlanan VI. Felipe ise, rüşvet skandalından sıyrılma davasında.

Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Kral VI. Felipe’nin babası Juan Carlos’un mirasını reddettiği duyuruldu. Açıklamada, VI. Felipe’nin rüşvet paralarının aktarıldığı bir başka vakıf hesabının yararlanıcıları arasında yer aldığından ‘haberinin olmadığı’ iddia edildi. Söz konusu vakıf üzerinde Juan Carlos’un milyonlarca Euro maliyetli jet uçuşlarının karşılandığı savunuluyor.

Kraliyet açıklamasında eski krala devlet tarafından ödenen yıllık 194 bin euroluk harcırahın da kesildiği bilgisi verildi.

1975 yılında diktatörlük sonrası dönemde önemli bir rol oynayan Juan Karlos, özellikle ekonomik krizin büyüdüğü 2010 sonrasında skandallarıyla gündeme gelmişti. Afrika’daki av seyahati sırasında kaza geçirmesi sonrasında tartışmalara neden olan Juan Carlos, aile üyelerinin dahil olduğu ve kamunun 6,5 milyon Euro dolandırıldığı Noos Skandalı’nın ayyuka çıkmasıyla istifa etmişti.

Son iddiaya göre ise, Juan Carlos 2008 yılında Suudi Arabistan’a yapılan tren satışları için 100 milyon dolara yakın rüşvet aldı.