İsrail’de hükümet krizi aşılamadı: Erken seçim yapılacak

İsrail’de Başbakan Benjamin Netanyahu’nun öngörülen sürede koalisyon hükümeti kuramaması üzerine parlamento, yeniden seçim kararı aldı.

9 Nisan’da yapılan genel seçimlerde partisi Likud’un birinci gelmesi üzerine hükümeti kurma görevini alan Netanyahu, anayasanın öngördüğü 6 haftalık sürede hükümeti kurmayı başaramamıştı.

Hükümetin kurulamaması üzerine gece saatlerinde İsrail parlamentosu Knesset’te yapılan oylama ile erken seçim kararı alındı. Oylamada 120 parlamenterden 74’ü erken seçim yönünde oy kullanırken, 45’i ise ‘hayır’ dedi. Bir parlamenter ise çekimse kaldı.

Oylama sonucunda erken seçimlerin 17 Eylül’de yapılması kararlaştırıldı. İsrail’in kurulduğu 1948 yılından bu yana ilk kez bir parlamento yemin töreninin ardından bu denli kısa bir sürede feshedilmiş oldu. İsrailli parlamenterler bir ay önce yemin ederek, yeni yasama dönemini başlatmışlardı.

1996-1999 yılları arasında başbakanlık yapan Benjamin Netanyahu, 2009 yılından bu yana ülkeyi yönetiyor. Netanyahu’nun partisi Likud, 9 Nisan’daki seçimlerde oylarını 3 puanı aşkın artırarak yüzde 26’ya çıkarmış ve 35 sandalyeye ulaşmıştı.

Son seçimlerde İsrail’de uzun süreler hükümet olan İşçi Partisi ciddi oy kaybıyla yüzde 5’in altına gerilerken, sol partilerin koalisyonu Ta’al Hadash ise ilk kez katıldığı seçimlerde yüzde 4,5 oy almıştı. Ancak seçmenlerin büyük çoğunluğu sağ, Siyonist veya liberal partilere yönelmişti.