İsrail’e göre İran ile nükleer bir anlaşma her an gelebilir

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya çok yakın olunduğunu belirterek, olası bir anlaşmanın bir öncekinden daha “kırılgan” olacağını savundu.

Naftali Bennett, İsrail’in anlaşma sonrasına “her düzeyde” hazırlandığını ifade etti.

Bennett, uluslararası güçler ile İran arasında Viyana’da yürütülen müzakerelerde her an bir anlaşma sağlanabileceğini söyledi.

İsrail ile İran birbirlerini düşman olarak görüyor. Uzmanlar tarafından Ortadoğu’nun tek nükleer gücü olarak değerlendirilen İsrail, İran’ın nükleer silah üretme arayışında olduğunu savunuyor. İran ise bu suçlamaları reddediyor.

ABD, perşembe günü yaptığı açıklamada 2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için Viyana’da yapılan müzakerelerde “maddi ilerlemeler” sağlandığını bildirmiş, önümüzdeki günlerde bir anlaşma olabileceği mesajını vermişti.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.