İsrail Gazze’de 25 hedefi bombaladı

İsrail ordusu, roket atışlarını gerekçe göstererek Gazze Şeridi’nde 25 hedefi bombaladı.

Bölgede gerilimin tırmandığı bir sırada İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne yeniden hava saldırısı düzenledi.

Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece 25 hedef bombalandı. İsrail ordusu, kendi topraklarına yönelik Filistin’den atılan roket atışlarını gerekçe olarak gösterdi.

Haftalardır Gazze Şeridi’nde gerilim yüksek. Uluslararası bir çok aktör, şiddet olaylarının tırmanması konusunda endişelerini dile getirirken, yeni bir savaşın yaşanabileceği uyarısında bulunuyorlar. Gazze’de insani ve ekonomik durum da kötüleşiyor.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nde 2008 yılından bu yana üç savaş yaşandı. 2014 yılından beri Hamas ile İsrail arasında ateşkes sürüyor.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesine göre Mart ayından bu yana en az 13 bin kişi İsrail askerleri tarafından kurşunla yaralandı. Komitenin Ortadoğu sorumlusu Robert Mardini, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, hastaneye kaldırılanların çoğunun yarasının ciddi olduğunu belirtti. Mardini, yaralılardan 1.400’ünün üç ila beş kurşunla, özellikle bacaklarından vurulduğunu söyledi.

Mardini, “Gazze Şeridi’nden benzeri olmayan boyutta bir kriz” dedi. Mardini, ilk yardım ekipleri ve sağlık personelinin üzerindeki çalışma yükünün 2014 yılındaki İsrail-Hamas savaşını aştığını kaydetti.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nde 30 Mart’tan bu yana en az 132 Filistinli de hayatını kaybetti. Sınır boyunca yaşanan olaylarda hiçbir İsrailli ölmedi.

Gazze Filistinlileri, 10 yılı aşkın bir süredir İsrail’in uyguladığı kuşatma ve ambargoyu protesto ediyor, 1948’de İsrail’in kuruluşu sırasında topraklarından kovulan Filistinlilerin geri dönüş hakkını istiyor.