İsrail’in ilhak planı kritik aşamaya girdi

İsrail’in Batı Şeria’da tartışmalı ilhak planı kritik bir aşamaya girdi. Diplomasi trafiği arttı. Hükümetin 1 Temmuz’da stratejisini açıklaması bekleniyor.

İsrail’in Batı Şeria’nın önemli bir bölümünü ilhak planının hayata geçip geçmeyeceği ve nasıl bir yol izleneceği henüz netleşmedi. İsrail’de Benyamin Netanyahu ile eski rakibi Benny Gantz arasında kurulan birlik hükümeti anlaşmasına göre, hükümetin 1 Temmuz’da ilhak planına ilişkin stratejisini açıklayabilir.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin hazırladığı plan, Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesini içeriyor. 28 Ocak’ta Trump tarafından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor. Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsedilemiyor.

Netanyahu’ya göre Trump’ın planı İsrail’in Yahudiye ve Samarya bölgesinde “egemenliğini” öne çıkarmak için “tarihi bir fırsat” sunuyor. İsrail devleti resmi ve dini olarak Batı Şeria’yı “Yahudiye ve Samarya” olarak adlandırıyor.

Netanyahu’nun açılan “bu fırsat penceresinden” yararlanmak için birkaç ayı var zira ittifakı Trump’ın Kasım ayındaki seçimlerde kazanması garantilenmedi.

Avrupa Birliği’nde de İsrail lehine avantajlar var. İsrail’in birinci ekonomik ortağı olan AB’nin olası yaptırımları konusunda bir bölünme olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte Filistin halkının da bu projeye karşı uluslararası alanda güçlü bir seferberliği yok.

ABD, AB ve Filistin cephesindeki bu üç unsur, İsrail’in ilhak projesinin hızlı bir şekilde hayata geçirmesini sağlayabileceği yorumu yapılıyor. Bununla birlikte İsrail’in komşuları ve Arap dünyası ile ilişkileri ağır zarar görebilir. Ayrıca Filistinli yetkililere göre, ilhak planına karşı geniş bir uluslararası koalisyon var. Avrupa ülkelerinin de misillemesi bekleniyor.