İsrail, Mart’tan beri 13 bin Filistinliyi silahla yaraladı

İsrail, Gazze Şeridi’nde Mart ayından bu yana 13 bini aşkın Filistinliyi kurşunla yaradı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistinliler ile İsrailliler arasında bir savaş yaşanmasından endişe ediyor.

BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi’ne soruna ilişkin bir rapor sundu. İsrail’in kolonileşme faaliyetleri üzerine, İsrail-Filistin çatışmasında bugünkü “tehlikeli ve kırılgan” duruma neden olan tüm tarafları kınadı.

Uzun zamandır beklenen raporun geçen hafta BM Güvenlik Konseyi’ne sunulduğu bildirildi. AFP’nin bir kopyasını elde ettiği raporda, mevcut durum 2014’te Hamas ile İsrail arasındaki savaştan bu yana en kötü durum olarak değerlendiriliyor. Guterres, “Bir savaşa doğru yaklaşan tehlike konusunda herkes için bir uyarı olmalı” dedi.

Ölü ve yaralı sayısı karşısına şok geçirdiğini belirten Guterres, İsrail’in sivillerin korunması için uluslararası hukuka uyma ve maksimum düzeyde aklıselim davranma görevinin olduğunu belirtti.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesine göre Mart ayından bu yana en az 13 bin kişi İsrail askerleri tarafından kurşunla yaralandı. Komitenin Ortadoğu sorumlusu Robert Mardini, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, hastaneye kaldırılanların çoğunun yarasının ciddi olduğunu belirtti. Mardini, yaralılardan 1.400’ünün üç ila beş kurşunla, özellikle bacaklarından vurulduğunu söyledi.

Mardini, “Gazze Şeridi’nden benzeri olmayan boyutta bir kriz” dedi. Mardini, ilk yardım ekipleri ve sağlık personelinin üzerindeki çalışma yükünün 2014 yılındaki İsrail-Hamas savaşını aştığını kaydetti. Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nde 30 Mart’tan bu yana en az 132 Filistinli de hayatını kaybetti. Sınır boyunca yaşanan olaylarda hiçbir İsrailli ölmedi.

Gazze Filistinlileri, 10 yılı aşkın bir süredir İsrail’in uyguladığı kuşatma ve ambargoyu protesto ediyor, 1948’de İsrail’in kuruluşu sırasında topraklarından kovulan Filistinlilerin geri dönüş hakkını istiyor.