İsveç ve Finlandiya birkaç ay içinde NATO’ya girebilir

Ukrayna üzerinde başlayan hegemonya savaşı sonrası sonrası gündeme gelen İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olma girişimlerinin birkaç ay içinde sonuçlanacağı ifade edildi.

İngiltere’de yayınlanan “Times” gazetesi, önümüzdeki birkaç ay içinde İsveç ve Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’ye üye olabileceğini yazdı. Her iki ülkenin NATO’ya üye olma sürecinin en geç yaz ayı ortalarına kadar sonuçlanabileceğini bildiren gazeteye konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili, konunun 7 Nisan'da Brüksel’de gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda gündeme geldiğini söyledi.

Aynı ABD’li yetkili İsveç ve Finlandiya’nın da katıldığı toplantıda NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla üyelik sürecinin ayrıntılı olarak ele alındığını bildirdi. 

İsveç ve Finlandiya’nın NATO ile sıkı ilişkileri bulunmasına rağmen henüz üye değiller. Her iki ülkenin NATO üyeliği konusu ise Ukrayna’da süren savaştan sonra yeniden batılı ülkelerin gündemine geldi.

NATO’YA ÜYELİK SÜRECİ HIZLANDI

Avrupa basınında yer alan bilgilere göre ise, Finlandiya hükümeti önümüzdeki Paskalya bayramına kadar NATO üyelik sürecini hızlandırmak istiyor ve bu konuda ayrıntılı bir rapor hazırlamayı planlıyor. Son olarak Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, başta ABD Devlet Başkanı Joe Biden olmak üzere NATO üyesi birçok ülkenin liderleriyle bir araya gelmişti. Hatta geçtiğimiz hafta Fin basını Mayıs’ın ilk haftasında NATO’ya üyelik için başvuru yapılacağını iddia etmişti.

Benzer bir süreç İsveç’te de işliyor. NATO üyesi ülkelerle görüşen Stockholm hükümeti, Mayıs sonuna kadar NATO üyeliğinin artı ve eksilerini analiz eden bir raporu kamuoyuna açıklayacak. Geçtiğimiz günlerde İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO üyeliği konusunda yazdan önce bir karar vereceklerini söylemişti.

RUSYA: AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ ARTMAZ

Batılı ülkelerin Ukrayna savaşı sonrası Rusya’ya karşı NATO cephesinde toplanması anlamına gelen Finlandiya ve İsveç’in olası üyeliğine karşı Moskova yönetiminin uyarıları ise arttı. 

Daha önce Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının "askeri sonuçları  olur" biçiminde batıyı tehdit eden Kremlin’den dün yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “çatışma aracı” dediği NATO’nun daha fazla genişlemesinin Avrupa'da güvenliği artırmayacağını söyledi.

Şubat ayında başlayan Ukrayna savaşı sonrasında İsveç ve Finlandiya’da NATO'ya üyeliği destekleyenlerin sayısı ise giderek artıyor. Her iki ülkede yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Finlandiya'da halkın yüzde 60, İsveç'te ise halkı yüzde 50’u NATO üyeliğini destekliyor.