İsviçre’de katliam protestoları: Direnişle cevap olacağız

AKP-MHP’li faşistlerin saldırısı sonucu Konya’da düzenlenen katliamı protesto etmek için İsviçre’nin Luzern, Bern, Lozan, Cenevre, Zürih, Basel ile Bellinzona kentlerinde alanlara çıkarak katliamı protesto etti.

İsviçre’nin birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları Konya’da AKP-MHP’li faşistlerin düzenlediği katliam protesto edildi.

LUZERN

Acil eylem çağrısına cevap veren Luzern kantonda yaşayan Kürdistanlılar saat 12.00'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya geldi.

AKP-MHP faşizminin teşhir edilmesi açısından burada yürüyüş kararının alınmasının ardından üzerinde “Terörist Türkiye, Katil Erdoğan”, “Kadın, çocuk ve doğa katili, insanlık düşmanı Erdoğan”, “Dün Şengal'de DAİŞ, bugün Türk devleti” yazılı pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçildi.

Sık sık katliamlara karşı devrimci mücadelenin yükseltilmesi çağrılarının yapıldığı yürüyüş kent merkezinde 1 saati aşkın süre devam etti. Kurplatz’da ise bir miting düzenlendi.

Mitingde Sosyalist Parti (SP/PS) Milletvekili David Roth faşizme ve ırkçılığa karşı halkların vermiş olduğu mücadelenin anlamlı olduğunu belirterek İsviçre'de giderek artan mülteci ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelenin ortaklaştırılması çağrısında bulundu.

Luzern Kürt Toplum Merkezi adına eylemde söz alan aktivist tarafından KCDK-E'nin başta Konya'da yaşanan katliam olmak üzere Kürt halkına yönelen soykırım saldırıları karşısında Kürt halkıyla dayanışma çağrılarının yapıldığı basın metnini okudu.

3 Ağustos Şendal'de yine Türk devleti destekli DAİŞ tarafından Êzidîlere yönelik katliama ilişkin İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) aktivisti tarafından Almanca bildiri okundu.

Eylem faşizm ve ırkçılığa karşı atılan sloganlarla sonlandırıldı.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde ise eylemin adresi Bahhofpolatz’dı.

Katledilen 7 kişinin isimlerinin yazılı olduğu dövizlerin taşındığı eylem bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. TJK-E adına Hediye Munzur Almanca basın metnini okundu. 

Bern Demokratik Kürt Toplumu Eşbaşkanı Burhan Kocamaz yaptığı konuşmada “Kürt halkını hedef alan ırkçı ve faşizan katliam saldırılarına karşı bulunduğumuz her yerde Türk devletinin katliamcı yüzünü teşhir etmek için alanlarda olmayı sürdüreceğiz” dedi.

KCDK-E adına eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Nejdet Atalay şunları belirtti: 

“Tarihi başta Kürtler, Aleviler, Ermeniler üzerinden yürüttüğü katliamlarla geçen Türk devleti AKP-MHP faşizminin soykırım politikalarıyla yönünü bir kez daha Kürt halkına yönelmiştir. 

Kürt halkına yönelen soykırım saldırılarına karşı bizler bulunduğumuz her yerde öz savunmamızı ortaya koyarak faşizme geçit vermeyeceğiz. Vereceğimiz topyekûn direnişle faşizme cevap olacağız.”

ZÜRİH

Zürih’te düzenlenen eylem ise Staufacher’da yapıldı.

Birleşik Mücadele Güçleri ile İsviçreli demokrasi güçlerinin katılımıyla düzenlenen eylemde AKP / MHP faşizminin Kürt halkını hedef alan katliam saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.

CENEVRE

Cenevre’de ise Mont-Blankmpostanesi önünde düzenlendi. Fransızca bildirilerin okunduğu eylemde kurumlar adına katliamın teşhir edildiği konuşmaların ardından halk buradan yürüyüşe geçti.

Merkez tren istasyonu önünde yürüyüş sloganlarla sona erdi.

LOZAN

Lozan kentinde de St. Laurent kilisesi önünde bir miting düzenlendi. AKP-MHP faşizminin katliam politikalarına karşı başta İsviçre devleti ve Avrupa devletlerinin vermiş olduğu desteğin protesto edildiği eylemde Fransızca bildiriler okundu.

Konya’daki katliam Basel ve Bellinzona kentlerinde de protesto edildi.