İsviçre’den AB ile savunma ortaklığı adımı: ‘Tarafsızlıkla uyumlu’!
İsviçre hükümeti, Avrupa Birliği ile bir güvenlik ve savunma ortaklığı kurmak istediğini açıkladı.
İsviçre hükümeti, Avrupa Birliği ile bir güvenlik ve savunma ortaklığı kurmak istediğini açıkladı.
Federal Konsey’in 25 Haziran Çarşamba günü yaptığı duyuru, iki gün önce AB ile Kanada arasında imzalanan benzer bir anlaşmanın ardından ve NATO Zirvesi'nin açıldığı gün geldi.
İsviçre, AB üyesi ve NATO üyesi olmamakla birlikte, "bu tür ortaklıkların üçüncü ülkelere savunma alanında iş birliğini güçlendirme olanağı sunduğunu" belirterek, Brüksel ile keşif niteliğinde görüşmelere "en kısa sürede" başlamak istediklerini duyurdu.
Hükümete göre, ortak savunma sanayii projelerine katılmak açısından bu tür bir iş birliği “temel bir şart” niteliği taşıyor.
Federal Konsey, önerilen anlaşmanın İsviçre’nin tarafsızlık ilkesine aykırı olmadığını ve ülkenin savunma kapasitesini artırabileceğini savundu.
İngiltere geçtiğimiz mayıs ayında benzer bir ortaklık imzalarken, Avustralya da AB ile görüşmelere başlamıştı.
Öte yandan, 17 Haziran’da yayımlanan bir savunma bakanlığı anketine göre, Ukrayna’daki savaş gibi küresel krizler İsviçre halkı arasında NATO ile daha yakın ilişkiler kurulması yönündeki isteği artırıyor.
Ankete katılanların %53’ü NATO ile iş birliğini desteklerken, %32’si doğrudan üyelikten yana olduğunu belirtti.