İsyancılar Etiyopya’nın başkentine yürüyor

ABD, Haziran ayından itibaren ülkenin stratejik birçok merkezini ele geçiren TPLF ile ülkede olağanüstü hal ilan eden Etiyopya ordusu arasında ‘barışçıl bir çözüm’ çağrısında bulunmak üzere elçi gönderiyor.

Amerika'nın Afrika Boynuzu elçisi, savaşçıların başkent Addis Ababa'ya yürüdükleri iddiası nedeniyle ‘barışçıl bir çözüm’ çağrısında bulunmak üzere bugün Etiyopya'yı ziyaret edecek.

Etiyopya ordusuyla bir yıldır kuzeyde savaşan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) savaşçıları, bu hafta sonu başkent Addis Adaba’nın 400 kilometre kuzeyinde stratejik bir yol kavşağında bulunan Dessie ve Kombolcha kasabalarını ele geçirdiklerini iddia etti.

Aynı zamanda, TPLF ile müttefik bir grup olan Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA), başkente giden otoyol boyunca daha güneydeki yerleşimleri ele geçirdiğini duyurdu.

Hükümet bu iddiaları reddetse de Salı günü ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti ve halkı Addis Ababa’yı savunmak üzere silahlanmaya çağırdı.

Yetkililer, olağanüstü hal kapsamında "savaşma yaşındaki ve silah sahibi her vatandaşı" kayıt edebilecek.  Ayrıca TPLF'ye "doğrudan veya dolaylı manevi destek sağladığından" şüphelenilen medyayı askıya alabilecek .

Muhalif savaşçıların ilerlemeyi devam ettirmesi halinde Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in düşüşü öngörülen bir sonuç.

TPLF sözcüsü Getachew Reda, dün akşam Twitter’dan yaptığı açıklamada, örgütün şimdi OLA ile birlikte başkentten yaklaşık 325 kilometre uzaklıktaki Kemissie'nin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını, ortak operasyonların önümüzdeki günlerde ve haftalarda da devam edeceğini söyledi.

Hükümetin olağanüstü hal kapsamında silahlanma çağrılarını ve diğer önlemleri, “Tigrayanları hapsetmek veya öldürmek için sınırsız yetki" olarak adlandırdı.

Kuzey Etiyopya'nın çoğunda iletişim kesildi ve gazetecilerin bu bölgeye erişimi kısıtlandı, bu da bölgedeki pozisyonları bağımsız olarak doğrulamayı zorlaştırıyor.

Amerikan diplomasisi sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin artan savaş ve toplumlar arası şiddet ölçeğinden endişe ettiğini belirterek, Afrika Boynuzu'ndan sorumlu Etiyopya elçisi Jeffrey Feltman'ın Perşembe ve Cuma günleri ülkeyi ziyaret edeceğini açıkladı.