İtalya’da belediyeler göçmen karşıtı yasaya cephe aldı

İtalya’da bir çok belediye başkanı, İçişleri Bakanı ve aşırı sağcı parti lideri Matteo Salvini’nin göçmen ve güvenlik kararnamesine karşı ortak cephe aldı.

Göçmen karşıtı kararnameye karşı cepheye merkez soldan Palermo Belediye Başkanı Leoluca Orlando öncülük etti. İtalyan kamu radyosuna konuşan Orlando, yasanın belediyelerin yetkisi altına giren uygulanışını askıya aldıklarını açıkladı.

Orlando, “Bu insanlık dışı bir metin çünkü insan haklarını ihlal ediyor ve kriminalleştiriyor, çünkü topraklarımızda meşru bir şekilde bulunan kişileri illegal hale getiriyor” dedi.

Palermo Belediye Başkanı özellikle, İtalya’da ikamet izni olan bir kişinin ikamet belgesi almasını yasaklayan tedbire tepki gösteriyor. Kararname, belediyelerin kimlik kartı vermesi veya ulusal sağlık hizmetine kayıt yapmasını yasaklıyor. Böyle bir duruma, kişinin aile doktoru gibi sağlık haklarına da erişim engeli getiriliyor.

Palermo Belediye başkanının attığı bu adıma, solcu Napoli ve Floransa belediye başkanları ile iktidardaki koalisyon hükümetinde yer alan popülist parti 5 Yıldız Hareketi’nden ayrılan Parma Belediye Başkanı Federico Pizzarotti de katıldı.

İçişler Bakanı Matteo Salvini’nin tepkisi gecikmedi. Salvini, Orlando’ya hitaben “İtaatsizlik mi etmek istiyorsun? Sana orduyu göndermeyeceğim” dedi. Facebook üzerinde görüntülü bir mesaj yayınlayan Salvini, yakında Palermo’ya giderek, “bir mafyanın elinden alınan denize bakan bir villayı vatandaşlara teslim edeceğini” belirtti.

Matteo Salvini, İtalya’nın göçmen politikalarını daha da sertleştirmek için Kasım ayında tartışmalı bir yasa kararnamesi çıkarmıştı.

Kararnamedeki temel madde, bugüne kadar hassas durumdaki kişi, aile veya çocuklu tek annelere verilen insani ikamet izinlerini de ortadan kaldırıyor.