İtalya’da insan kurtarmaya ağır cezalar

İtalya’da göçmenlere yardım eden insani yardım gemilerini hedefleyen bir kararname daha, parlamentodan onay aldı.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin hazırladığı kararnameye parlamentonun üst kanadı Senato’dan da onay çıktı.

Akdeniz’deki göçmenlerin kurtarılmasına yardımcı olan insani yardım kuruluşlarına ait gemilerin sınırlandırılması ve ciddi cezalar getirilmesini öngörüyordu. Kararname, 57’ye karşı 160 oyla kabul edildi.

Daha önce meclis tarafından onaylanan kararname ile Akdeniz’de göçmenleri kurtarmak amacıyla görev alan insani yardım gemilerinin İtalyan kara sularına girmeleri halinde ağır yaptırımlara maruz kalmaları öngörülüyor. Bu tür gemi ve teknelere el konulmasının yanı sıra kaptanlarına 1 milyon Euro’ya kadar para cezası verilmesinin önü açıldı.

DİRENİLERLE 10 YILA KADAR HAPİS

Kararnameye göre polisin müdahalesine direnen insani yardım çalışanlarına 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Ayrıca insani yardım çalışanlarının takip edilmesi veya dinlenmesi için polise daha fazla yetki tanınıyor.

Kararnamenin parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Lega Nord ve iktidarın büyük ortağı 5 Yıldız Hareketi (M5S) oylarıyla geçmesine rağmen içerden de muhalefet söz konusu. M5S üyesi parlamenterlerden Gregorio De Falco, kararnamenin insani yardımı ‘kriminalize edici ve ölümcül’ olduğunu söyleyerek, karşı yönde oy verilmesi çağrısı yapmıştı.

Söz konusu kararnameyle birlikte ülkedeki futbol maçları veya gösteriler esnasında yaşanan olaylara karışanlara daha ağır cezalar getiriliyor. Gösteriler veya maçlar esnasında kask veya kapüşon takılması 2 ila 3 yıl; beysbol sopası, sopa veya güvenlik güçlerine karşı havai fişek kullanılması gibi suçlar ise 4 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek.