İtalya’da yeni bilanço 39 ölü, otoyol şirketi hükümetin hedefinde

İtalya’nın Cenova kentinde bir otoyol köprüsünün çökmesi sonucu en az 39 kişi hayatını kaybederken, kayıpları canlı bulma konusundaki umutlar tükeniyor.

İtalya’nın kuzeyindeki Cenova’da 1.18 kilometre uzunluğundaki köprünün 200 metreyi aşkın bir bölümü çöktü. Köprü, 1963 ile 1967 inşa edilmişti. Avrupa’da 2001 yılından bu yana ilk kez bu tipte ölümcül bir facia yaşanıyor.

Faciada, Sivil Savunmanın verdiği yeni bilançoya göre en az 39 kişi hayatını kaybetti, 12’si ağır olmak üzere 15 kişi yaralandı. Bir kaç kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Ölenler arasında 8 ila 13 yaşlarında 3 çocuk da bulunuyor.

Kurtarma çalışmaları sürerken, yıkıntılar altında kalanları sağ kurtarma umutları da tükeniyor.

Henüz açıklanamayan bir nedenle yıkılan köprü ile birlikte 35 otomobil ve bir kaç kamyon, 45 metre yüksekten boşluğa düşmüştü.

İtalya’nın yeni popülist hükümeti, bu dramın sorumlularının peşini bırakmayacağını açıklayarak, otoyol şirketi Autostrade per l'Italia’yı işaret etti. Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli, şirketin yöneticilerini istifaya çağırdı ve şirketin tüm imtiyazlarını yeniden gözden geçirme sürecini başlattı.

Başbakan Yardımcısı ve sağcı 5 Yıldız Hareketi’nin grup başkanı Luigi Di Maio, köprünün yıkılmasının bir kader olmadığını belirterek “Çünkü bakımı yapılmadı” dedi.

Di Maio, “Yıllarca otoyolların devlet yerine özel şirketler tarafından yönetilmesinin daha iyi olduğunu söylediler. Şimdi, köprünün güvenlikte olduğunu ve çöküşü düşündürecek hiçbir şey olmadığını söyleyen Avrupa’nın en büyük imtiyazlılarından biri var” diye tepki gösterdi.

Aşırı sağcı parti Kuzey Ligi’nin lideri Matteo Salvini, imtiyazların gözden geçirilmesinin yapılacak en küçük şey olduğunu belirtirken, “Başbakan Yardımcısı olarak tüm acentelere güvenliğe ne kadar yatırım yaptıkları konusunda yazacağım” dedi