İzlanda'da resmi statü kazanan Yahudiler, sinagog inşa etmek istiyor

İzlanda'da Yahudi cemaatinin resmi statü elde etmek için yaptığı başvuru kabul edildi. Ülke tarihinde ilk kez bir Yahudi toplumunun varlığı kabul edilmiş oldu.

Geçtiğimiz yıl 25 civarında Yahudi, İzlanda’nın ilgili kurumlarına başvurarak cemaatlerinin tescil edilmesini istemiş ve başkent Reykjavik'te bir sinagog açmak için kendilerine arazi verilmesi talebinde bulunmuştu.

2018 yılında ailesiyle birlikte ABD'den göç ederek İzlanda'ya yerleşen Haham Avi Feldman, aynı yıl resmi bir başvuruda bulunarak Yahudi Cemaatinin tescil edilmesini istemişti.

İzlanda kurumları, 40 üyesi bulunan Yahudi Cemaatinin başvurusunu kabul ederek derneğe inanç grubu statüsü tanıdı. Talebin karşılanmasıyla birlikte bundan sonra Yahudilerin ödedikleri kilise vergisi kiliseler yerine Yahudi cemiyetine aktarılacak.

Medyaya açıklamalarda bulunan Haham Avi Feldman, cemaatlerinin tescil edilmesinden mutluluk duyduğunu ve üyelik için yapılacak başvurularda artış olacağını umduğunu söyledi.

Cemaatlerinin çalışmalarına katılmanın gönüllü olduğunu belirten Feldman, “Biz üye olmaları için insanlara baskı yapmıyoruz. Gelecek yıllarda üye sayımızın artacağını sanıyorum” dedi.

YAHUDİLERİN BELEDİYEDEN ARAZİ TALEBİNDE BULUNMALARI BEKLENİYOR

Yahudi Cemaatinin uzun vadeli hedefinin başkent Reykjavik'te bir sinagog açmak olduğu belirtildi. Bu amaçla Yahudilerin belediyeye başvurarak arsa talebinde bulunmaları bekleniyor. 

İzlanda'da yasalar belediyelere kilise açmak isteyenlere arazi tahsis etme yükümlülüğü getiriyor.

Reykjavik Belediyesi'ndeki çoğunluk, söz konusu yasanın eski olduğunu öne sürerek değiştirmek istiyor.

Feldman, Yahudilerin çalışma yapmaları için sinagog gerekmediğini ve şimdilik sinagog görevi yapabilecek bir lokal kiralayabileceklerini söyledi. Feldman, “Gelecekte bir sinagog inşa etmek istiyoruz. Tescil işlemleri süreci hızlandırıyor” dedi.

HAHAMIN ÜLKEDE BULUNMASI İZLANDA TARİHİNDE BİR İLK

İzlanda'nın tarihinde ilk kez bir haham ülkede bulunuyor. Eşi ve iki kızıyla birlikte ABD'den İzlanda'ya sinagog açmak amacıyla gelen haham, yolculuğun finansmanını halktan topladığı 50 bin dolarla karşıladı.

İzlanda'ya ilk kez birkaç Yahudinin 1600'lü yıllarda tacir ve göçmen olarak geldiği belirtiliyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarında bazı istisnalar hariç İzlanda sınırlarını Yahudilere kapadı. Yahudilerin sistematik olarak baskı ve eziyete uğradığı bilgilerine rağmen İzlanda Hükümeti, Yahudileri kabul etmenin ülke için olumsuz sonuçlara yol açacağını ileri sürüyordu.