İzlanda Hükümeti’nden medyaya 400 milyon kronluk destek

İzlanda Kültür ve Eğitim Bakanı Lilja Alfredsdottir, her yıl medya ve yayınevlerine toplam 400 milyon kron tutarında destek vereceklerini açıkladı. 

İzlanda'da medya kuruluşları ve yayınevleri, yıllardan beri maddi güçlükler içinde olduğunu söylüyor ve hükümetten destek istiyordu. Son yıllarda kitap basımı ve satışı düştü. Katma Değer Vergisi’nin  yükseltimesi gazete ve yayınevlerini dar boğaza soktu.

İzlanda Kültür ve Eğitim Bakanı Lilja Alfredsdottir, medyaya destek paketini açıklamak için düzenlendiği basın toplantısında 2019 yılından itibaren yapacakları yardımların amacının gazetecilik ve yayıncılığı desteklemenin yanı sıra İzlanda dilinin konumunu yükseltmek ve okumayı teşvik etmek olduğunu söyledi.

Hükümet, daha önce kitaplarda Katma Değer Vergisi’ni kaldırma sözü vermişti. Bakan, KDV’yi kaldırma yerine medyaya doğrudan destek vermenin daha yararlı  olacağını düşündükleri belirtti. 

Uygulamanın başlayacağı 2019 yılından itibaren özel medya kuruluşları giderlerinin % 20 ila 25’ini devlettten geri alacak. Kitap basan yayınevlerine de bastıkları kitapların masraflarının  % 25’i geri ödenecek. Kağıt ve dijital gazete ve dergilere de devlet desteği yapılacak. KDV yarıya düşürülecek ve reklamlardan alınan vergiler azaltılacak. 

Medya kuruluşlarına yardım alabilmeleri için yılda en az bir kaç kez yayın yapmaları, vergi borçları olmaması ve medya kuruluşlarının sahiplerinin İzlanda kurumlarına tescil ettirilmesi şartı getiriliyor. 

Hükümetin hazırladığı paketten özel medya kuruluşları karlı çıkarken devletin radyo ve televizyon kurumu RUV, gelir kaybına uğruyor.

Alfredsdottir, reklam ve sponsor gelirlerinin azalmasından dolayı RUV'da tasarrufa gidilmeyeceğini ve hükümetin 2019 yılı bütçesinde kuruma 534 milyon kron ek kaynak aktaracağını söyledi.

İzlanda, tarihinde ilk kez özel medya kuruluşlarına ve yayınevlerine ekonomik yardımda bulunuyor.