Şam’a göre Anayasa Komitesi konusunda ilerleme var

Suriye Dışişleri Bakanlığı, savaş sonrası anayasasını oluşturmak için Anayasa Komitesi konusundaki tartışmalarda “büyük ilerlemeler” olduğunu açıkladı.

Şam’ı ziyaret eden BM’nin Suriye özel görevlisi Geir Pedersen ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim bir araya geldi.

Görüşme sonrası Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Anayasa’yı tartışmak için bir komitesi üzerinde anlaşmaya doğru büyük ilerlemeler sağlandı” dedi.

İsveçli diplomat Geir Pedersen, Salı günü ziyaretini başlatırken, kapıları açmak için Anayasa Komitesi’nin kullanarak siyasi süreci ilerletme konusunda umutlu olduğunu söylemişti.

BM öncülüğündeki çözüm girişimleri bugüne kadar başarısız oldu. BM planına göre Anayasa Komitesi 150 üyeden oluşmalı. Bunun 50’si rejim tarafından, 50’si muhalefet tarafından, geri kalan 50’si de BM elçisi tarafından belirlenmeli. Ancak muhalefetten neyin kastedildiği netleşmedi. Daha önceki süreçlerle muhalefet olarak öne sürülen grupların, Suriye içerisinde hiçbir etkisi kalmadı.

Rejime bağlı El Watan gazetesine konuşan kaynaklar, Pedersen’in önerdiği listenin Şam tarafından kabul edilmesi halinde, komitenin Eylül ayında çalışmasına başlayabileceğine dikkat çekmişti.