Şili seçimlerini solcu Gabriel Boric kazandı

35 yaşındaki milletvekili, programını özellikle eşitsiz bir ülkede daha fazla sosyal adalete dayandırarak, yüzde 56 oyla aşırı sağcı aday José Antonio Kast'ı mağlup etti.

Eski bir öğrenci protesto lideri olan Gabriel Boric, Şili'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son turunu kazandı. Ülke birkaç yıl süren sivil huzursuzluğun ardından kararlı bir şekilde sola kaymaya başladı.

Oyların yarısından fazlasının sayıldığı sonuçlara göre, Şili Komünist Partisi’ni de içeren bir koalisyonun parçası olan Boriç, Pazar günkü ikinci tur seçimlerde oyların yüzde 56'sını alarak aşırı muhafazakar rakibi José Antonio Kast'ı geride bıraktı.

KAST YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Kazanan, gelecek yıl Mart ayında göreve başlayacak. 55 yaşındaki eski bir kongre üyesi ve dokuz çocuk babası olan Kast, yenilgiyi kabul etti ve Boriç'i "büyük zaferi" için tebrik etti. 

Boric destekçileri Santiago şehir merkezinde toplanmaya başlarken Kast, "Bugünden itibaren [Boric] Şili'nin başkanı ve bizim saygımızı ve yapıcı işbirliğimizi hak ediyor" dedi.

On yıl önce eğitimdeki eşitsizliğe karşı sokak protestoları sırasında ün kazanan 35 yaşındaki Boric, 1990'da demokrasiye dönüşünden bu yana Şili'yi büyük ölçüde yöneten merkezci siyasi ana akımın dışından gelen ilk aday.

200 YILDAN SONRA EN GENÇ CUMHURBAŞKANI

Aynı zamanda iki yüzyıldan fazla bir süredir en genç Şili cumhurbaşkanı ve 21 Kasım'da Kast tarafından yapılan ilk oylamada mağlup edildikten sonra ikinci tur zaferini kazanan ilk kişi.

28 yaşındaki Rodrigo Vergara, Santiago'daki bir sandık merkezinin dışında, "Şili'nin çok fazla değişikliğe ihtiyacı var ve Kast hiçbir şeyi değiştirmeyecek" dedi.

Boriç, Pazar günü ülkenin güneyindeki memleketi Punta Arenas'ta oy kullanmış ve seçmenlere, seçilirse yönetiminin yeni bir siyaset türünün başlangıcı olacağını söylemişti.