Üç Hollandalı’dan biri Yahudi soykırımına şüpheyle bakıyor

Hollanda’da 1980 yılı sonrası doğanlar arasında yapılan bir kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 23’nün “Holocaust’a şüpheli bakıyorum” demesi hükümeti harekete geçirdi.

Jewish Claims Conference isimli uluslararası kuruluş, bazı batılı ülkelerde “Holocaust” olarak tarihe geçen Nazi Almanyası’nın Yahudilere yönelik gerçekleştirdiği soykırıma 18 ile 40 yaş arası gençlerin nasıl baktığını ele alan bir kamuoyu araştırması yaptı. ABD, İngiltere, Fransa, Avusturya ve Kanada’da yapılan araştırmanın Hollanda ayağında çıkan sonuçlar, Hollanda hükümeti ile kamuoyunu şoke etti.

Ankete katılan Hollandalıların yüzde 23’ü Nazilerin Yahudi soykırımının “efsane” olduğunu veya abartıldığını ifade etti. Diğer ülkelerin aksine üçte birlik bir kesimin Yahudi soykırıma şüpheyle bakması Hollanda’nın başlıca gündemi oldu. Siyasetçiler ile uzmanların çıkan sonuçlar karşısında hükümetin acilen çalışmalar başlatmasını talep etti.

HÜKÜMET: SONUÇLAR VAHİM

Hollanda hükümeti ise genç kuşakların tarihte yaşanmış olanların anlatılması için sosyal projeler başlatma kararı aldı. Sanal medya hesabından açıklama yapan Hollanda Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, “Ortaya çıkan sonuçlar sadece şok edici değil aynı zamanda durumun çok vahim olduğunu gösteriyor” dedi. Bakan Yeşilgöz, toplumdaki kanıların değiştirilmesi için daha çok çalışma yürütmeleri gerektiğini söyledi.

Antisemitizm ile Mücadeleden Sorumlu Hükümet Görevlisi Eddo Verdoner de kamuoyu araştırmasının sonuçları için “korkunç” ifadesini kullandı. Gençlere tarihin eksiksiz öğretilmesi gerektiğine dikkat çeken Verdoner, okulların yanı sıra spor ile sanal medya platformlarının da bu amaçlı kullanılmasını istedi.