AB 6 yaşındaki çocukların parmak izini alacak

Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi arasında yapılan müzakereler sonucunda göçmenlere ilişkin birçok konuda uzlaşıldığı duyuruldu.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından yayınlanan açıklamada, Avrupa Birliği (AB) Konseyi arasında göçmenler konusunda yapılan müzakerelerde uzlaşıldığı bilgisi paylaşıldı. Müzakerelerin AB’nin göçmenlere ait verilerin toplandığı veri tabanı Eurodac’ın kurallarının yenilenmesi üzerine olduğu bildiriliyor.

6 YAŞINDAN İTİBAREN PARMAK İZİ ALINACAK

Yapılan müzakerelerde özellikle ‘göçmenlerin kimliklerinin tespiti’ konusunda anlaşıldığı bildirildi. Buna göre, AB ülkelerine gelecek göçmenlerde kimlik tespiti için 6 yaşından itibaren parmak izi örneklerinin kayıt altına alınması öngörülüyor. Böylelikle küçük yaştaki göçmenlerin aile bağlarının da tespit edilmesi hedefleniyor.

Daha önce AB ülkelerine gelen göçmenlerin sadece 14 yaşından büyük olanlarının parmak izleri ve fotoğrafları kayıt altına alınıyordu. Yeni düzenlemenin AP’de oylanması ve üye ülkeler tarafından onanması halinde iltica başvurusu yapan kişiler ile kaçak konumundaki kişilerin de tüm bilgileri stoklanacak.

ÇOCUKLARA KİMLİĞİNİ İTİRAF BASKISI YAPILABİLECEK

AP açıklamasına göre, çocuk göçmenlerin kimliklerinin tespiti için ‘orantılı bir düzeyde baskı’ yapılabilmesinin de önü açılacak. Ancak bu ‘baskının’ sadece ‘son kertede devreye gireceği’ savunuldu.

AP üyesi raportör Monica Macovei, AB Konseyi ile vardıkları uzlaşma sayesinde mültecilerin birden fazla Avrupa ülkesinde iltica başvurusu yapmasının engelleneceğini iddia etti.