AB, Avustralya ve Kanada'dan ‘İsrailli yerleşimci şiddetine son’ çağrısı

Avrupa Birliği, Avustralya, Kanada, Norveç, İsviçre ve Birleşik Krallık cuma günü İsrail'i "işgal altındaki Batı Şeria'da İsrailli yerleşimciler tarafından uygulanan benzeri görülmemiş şiddeti durdurmak için somut adımlar atmaya" çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından aktarılan ortak basın açıklamasına göre, "Filistinli toplulukları terörize eden aşırılık yanlısı yerleşimcilerin uyguladığı şiddeti en güçlü ifadelerle" kınandı.

Avrupa Birliği, Avustralya, Kanada, Norveç, İsviçre ve Birleşik Krallık, "İsrail'in Filistinlileri korumadaki başarısızlığına” tepki gösterirken, bu şiddetten sorumlu olanları adalete teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Avrupa Birliği, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık tarafından imzalanan metinde "İsrail'in Filistinlileri korumadaki ve aşırılık yanlısı yerleşimcileri yargılamadaki başarısızlığı, yerleşimci şiddetinin benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığı neredeyse tam bir cezasızlık ortamına yol açmıştır" denildi.

İmzacılar, ekim ayının başından bu yana yerleşimcilerin 343'ten fazla şiddet eyleminde bulunduğunu, 8 Filistinli sivili öldürdüğünü, 83'ten fazlasını yaraladığını ve 1.026 Filistinliyi evlerini terk etmeye zorladığını belirtti. İmzacılar, "Bu durum Batı Şeria'da ve bölgede güvenliği baltalamakta ve kalıcı bir barış ihtimalini tehdit etmektedir" dedi.

Avrupa Birliği’nin 27 üye devleti, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddetten sorumlu olanların cezalandırılması olasılığını inceliyor.

Yaptırımların vize yasağı ve İsrail yerleşimlerinden gelen ürünler üzerinde daha sıkı kontroller şeklinde olabileceği belirtiyor.

Ekim ayı başında Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısıyla tetiklenen savaştan bu yana, okulların ve evlerin yıkılması ve topraklarından zorla tahliye edilmeleri de dahil olmak üzere Filistinlilere yönelik saldırılarda artış oldu. İsrailli bir STK'ya göre bu süre zarfında aralarında çocukların da bulunduğu 255 Filistinli hayatını kaybetti.

Aralarında Fransa, Belçika ve İrlanda'nın da bulunduğu bazı AB üyesi ülkeler, Avrupa düzeyinde bir çıkmaza girilmesi halinde sorumlulara karşı tek taraflı yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını bildirdi.