AB’de bir ilk: Avusturya, hüküm giymiş bir Suriyeliyi sınırdışı etti

Avusturya İçişleri Bakanlığı, hüküm giymiş bir Suriyeli suçlunun ülkesine sınır dışı edildiğini duyurdu. Bu adım, son yıllarda bir Suriyelinin zorla sınırdışı edilmesi konusunda AB’de bir ilki ifade ediyor.

İçişleri Bakanı Gerhard Karner, kararın "katı ama adil bir sığınma politikası çerçevesinde alındığını" belirterek, “Avusturya artık sadece mahkûm suçluları sistematik olarak sınır dışı etmiyor, aynı zamanda bunu Suriye’ye yönelik olarak da yapıyor. Bu yolu kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Yaklaşık 15 yıldır böyle bir sınır dışı işlemi yapmayan Avusturya, bu hamlesiyle “Avrupa'da öncülük ettiğini” savundu. 

Karner, nisan ayı sonunda Almanya İçişleri Bakanı ile birlikte Suriye’ye giderek sığınmacıların dönüşü ve güvenlik işbirliği konularını görüşmüştü.

SIĞINMA POLİTİKALARINDA DÖNÜM NOKTASI

Aralık 2024’te Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Avrupa’da Suriyelilerin durumu yeniden tartışma konusu olmuş, bazı ülkeler sığınma başvurularını askıya almıştı. Avusturya ise daha ileri giderek, yaklaşık 2.900 Suriyelinin mülteci statüsünü iptal etmek için yasal süreci başlattı ve aile birleşimi başvurularını tamamen durdurdu. Bu uygulamanın diğer milletlere de yayılması planlanıyor.

Göçmen karşıtı çizgisiyle bilinen FPÖ’nün baskısı altındaki muhafazakâr hükümet, Suriyelilere gönüllü geri dönüş karşılığında 1.000 euro teklif ediyor. 

Resmi verilere göre, Aralık 2024’ten bu yana 350 Suriyeli gönüllü olarak ülkesine dönerken, bu sayı 2023 ve 2024 toplamında 200’ü bulmuştu.