AB’de ekonomik kriz öncesi son ‘iyi’ işsizlik rakamları 

Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nde şubat ayında son 12 yıldaki en düşük işsizlik oranları kaydedilirken, bu yeni koronavirüs kaynaklı ekonomik krizden önceki son rakamlar olacak. 

AB istatistik kurumu Eurostat tarafından yayınlanan son verilere göre, AB genelinde şubat ayı itibariyle işsizlik oranı 6,5 olarak kayda geçti. Birlik genelinde işsiz sayısı ocak ayına oranla 62 bin azalarak, 13 milyon 984 bine geriledi. 

Para birimi Euro olan 20 AB ülkesinin dahil olduğu Euro Bölgesi’nde ise işsiz sayısı 88 bin azalarak 12 milyon 47 bine geriledi.

Oransal olarak Ocak ayında yüzde 7,4 olan işsizlik oranı, Şubat ayında yüzde 7,3 olarak gerçekleşti. Eurostat verilerine göre, Mart 2008’den bu yanaki en düşük işsizlik oranları kaydedilmişti. 

COVİD-19 KRİZİNDEN ÖNCEKİ SON OLUMLU RAKAMLAR 

Ancak hem Euro Bölgesi’nde hem de genel olarak AB’de işsizlik oranlarının yeniden yükselişe geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni korona virüsü Covid-19 nedeniyle uygulanan karantina önlemleri nedeniyle toplamda on milyonlarca çalışan geçici olarak kısa işsizlik yardımlarından yararlanacak.

Sadece Fransa’da özel sektördeki çalışanların dörtte birine denk gelen 5 milyon kişi geçici olarak işsizlik yardımından faydalanacak. 

AB ve Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’da ise şimdiye kadar yarım milyon kadar şirket tarafından 2 milyonu aşkın çalışan için kısa işsizlik yardımı başvurusu yaptı. Bu yardımdan faydalanan şirketlerin çalışanlarını işten çıkarmamaları şartı getirilmişti. 

EKONOMİK KRİZİN BOYUTLARINA GÖRE İŞSİZLİK ARTABİLİR 

Ancak Covid-19 etkisiyle yaşanan kriz nedeniyle bu yıl sonuna kadar ekonomilerin yüzde 3 civarına kadar küçülmesi ihtimali bulunuyor. Bunun da kısa vadeli devlet yardımlarıyla korunan istihdamın orta vadede korunmasını imkânsız kılacağı tahmin ediliyor.