AB dışişleri bakanları Rusya'ya yaptırımları onayladı

27 üye ülkenin dışişleri bakanları, Paris’teki özel bir toplantıda AB Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili önerisini onayladı.

AB, Ukrayna ihtilafındaki tırmanışı göz önünde bulundurarak Rusya'ya yeni yaptırımlar uyguluyor. Paris'teki özel bir toplantıda, 27 üye ülkenin dışişleri bakanları AB Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili önerisini onayladı. Cezai tedbirlerin teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından bu hafta içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yapılan basın açıklamasında yaptırımlarla hedeflenenler duyuruldu:

  • AB'nin gözünde "Halk Cumhuriyetlerini" tanımak ve belirli bölgelere Rus birlikleri göndermek "yasadışı ve kabul edilemez". Bu nedenle Komisyon, bu kararlara karışanlar hakkında harekete geçmek istiyor.
  • Bu bölgelerdeki Rus askeri operasyonlarını finanse eden bankalara yaptırım uygulanacak.
  • Rus devleti ve Rus hükümetinin AB'nin sermaye, finans ve hizmet piyasalarına erişimi engellenmelidir. Hedef; "artan ve agresif önlemlerin finansmanını sınırlamak".
  • Komisyon, "ayrılan bölgeler" ile mücadele etmek için ticaret yasaklarını kullanmak istiyor. Sorumlular "yasadışı ve saldırgan eylemlerinin ekonomik sonuçlarını açıkça hissetmelidir".

Komisyon ilave tedbirler açıkladı. Gerekirse, bunları daha sonraki bir tarihte uygulamaya hazır olduğunu söyledi.