AB Türkiye’yi hazirana kadar gözetim altına alıyor

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi, otoriter sapmaları nedeniyle Türkiye’yi haziran ayına kadar gözetim altına alıyor.

Avrupalılar, Türkiye ile ilişkilerde normalleşme istediklerinin mesajını verdi. Ancak AFP’nin haberine göre AB’nin 27 ülkesi bu 25 Mart günü başlayacak iki günlük Avrupa zirvesinde hak ve özgürlüklerdeki kötüleşme nedeniyle Türkiye, haziran ayına kadar gözetim altına alınacak.  

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, zirve için gönderdiği davetiye mektubunda “kademeli, şartlı ve geri dönülebilir” bir girişim benimseyeceklerini belirtmişti.

Covid-19 salgını nedeniyle zirvenin videokonferans yoluyla yapılması bekleniyor. Bu yöntemin tartışma yürütme önünde engel oluşturduğu ve bu nedenle Rusya’nın tartışma gündeminden çıkarıldığı belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden da Türk Cumhurbaşkanı’na ortak bir mesaj için toplantıya katılacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Salı ve Çarşamba günü NATO’daki görüşmeleri sırasında “Türkiye ile anlaşmazlıklarımızın olduğu bir sır değil” demişti.

Ancak ABD de AB gibi Ankara ile bağları kesmeyi reddediyor. Blinken, Türkiye’nin uzun süredir ve değer gören bir NATO ittifakı olduğunu, “NATO bünyesinde kalmasında büyük fayda olduğunu” savundu.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Avrupa’nın tutumunu özetleyerek, “bölen girişimlerden kaçınman önemi ve insan haklarına saygının gerekliliğine” vurgu yaptı.

Türk iktidar Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Charles Michel ile görüşme ardından İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş, HDP’ye kapatma davası açmış ve Merkez Bankası Başkanı’nı görevden almıştı.

Avrupa Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türk hükümetinin son kararlarının “AB’nin temel hakların gerilemesine ilişkin kaygılarını arttırdığını ve reform lehine taahhütlerin inandırıcılığını baltaladığını” ifade etti.

AFP’ye göre diplomatlar Avrupalıların Türk Cumhurbaşkanı’na güvenmediğini zira taahhütlerine uymadığını söylüyor.

Bir diplomat, “Önümüzdeki birkaç ay içinde, koşulların devam etmek için doğru olup olmadığını haziran ayında belirlemek için daha fazla ihtiyatlı olunacak” dedi. Aynı diplomat “Eğer bir gerileme tespit edilirse, AB kendi çıkarlarını savunmayı bilecek. Enstrümanlar hazır” dedi. Josep Borrell’in zirveye sunacağı seçenekler raporu, turizm sektörüne yaptırım dahil bazı seçenekler içeriyor.