Kallas yaptığı açıklamada “Ukrayna'nın kendisini daha iyi savunabilmesi için savunma sanayisine 1 milyar euro aktardık” dedi. Açıklama, çok sayıda Avrupa bakanının Ukrayna ziyareti sırasında yapıldı.
Bu fon, AB tarafından dondurulan Rus varlıklarının faiz gelirlerinden finanse edilecek.
Rusya’nın 2022’de başlattığı savaşın ardından Batılı ülkeler, 235 milyar euroya yakın Rus varlığını dondurdu. AB, Mart ayında bu varlıklardan elde edilen faizleri Ukrayna’ya yardım amacıyla kullanma kararı almıştı. Moskova ise bu kararı “hırsızlık” olarak nitelendiriyor. İsviçre’de de 7,4 milyar euroluk Rus varlığı dondurulmuş durumda.
Toplantı sırasında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ise, Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin bir kısmının Ukrayna’ya gönderilen Caesar top sistemlerinin bakımında kullanılacağını açıkladı.
Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’yı ateşkese zorlamak amacıyla bankacılık ve enerji sektörlerine yönelik yeni yaptırımların gündeme alınabileceğini belirtti.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb da bu olasılığı destekleyerek, ABD'nin iki yeni yaptırım paketi üzerinde çalıştığını ve bunun caydırıcı bir etki yaratabileceğini söyledi. Stubb, mevcut gelişmeler ışığında “ihtiyatlı bir iyimserlik” içinde olduğunu da ifade etti.