AB ve ABD Belarus'a yeni yaptırımlar getirdi

AB ve ABD, "uluslararası normları açıkça göz ardı etmesine bir tepki" olarak Belarus’ta göçmen kaçakçılığına karışan 20 kişi, on iki şirket ve kuruluşa yönelik cezai yaptırımlar getirdi. Belarus karşı önlemleri açıkladı.

AB, ABD, İngiltere ve Kanada, Belarus'a yeni yaptırımlar getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklandığı üzere, Belarus hükümdarı Alexander Lukashenko'nun hükümetinin "uluslararası normları açıkça göz ardı etmesine bir tepki" olarak göçmen kaçakçılığına karışan 20 kişi ve on iki şirket ve kuruluşa yönelik cezai yaptırımlar uygulanıyor. Oğlu Dmitri Lukashenko da şimdi ABD yaptırımları listesinde.

ABD Hazine Bakanlığı, etkilenenlerin "rejimin göçmenleri Avrupa Birliği'ne (AB) kaçırmasını sağladığı, insan hakları ve demokrasinin devam eden baskılarına katıldığını ve rejimi mali olarak desteklediğini" söyledi.

ABD'nin yeni cezai önlemleri, ortaklar ve müttefiklerle koordineli olarak uygulanacak.

AB ayrıca sınır muhafızları ve ordudan da dahil olmak üzere diğer 17 kişiye seyahat yasakları ve hesap dondurmaları getirdi.

Ayrıca on şirket ve özel bir sınır muhafız birimi de cezai tedbirlerden etkileniyor.

Diğer şeylerin yanı sıra Belarus havayolu Belavia, turizm şirketleri ve tur operatörleri gibi yaptırımlar listesinde yer alıyor.

Lukashenko'ya verdiği destek nedeniyle AB, Belarus devlete ait diğer üç sanayi şirketine de yaptırım uyguladı. Bunlar arasında petrokimya şirketi Belorusneft, araç lastiği üreticisi Belshina ve nitrojen bileşiği üreticisi Grodno Azot yer alıyor.

BELARUS KARŞI ÖNLEMLERİ AÇIKLADI

Belarus, Brüksel'e yönelik sert karşı önlemleri derhal açıkladı. Belarus Dışişleri Bakanlığı,"Yanıt olarak (...) sert, asimetrik ancak uygun önlemler alacağız" dedi.

Belarus hükümeti, diğer şeylerin yanı sıra, cezai tedbirlerin göçmenleri etkileyen mevcut krizle hiçbir ilgisi olmayan şirketleri de etkilediğinden şikayet etti.