AB yetkililerinden Türkiye’ye tepki

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Türkiye gündemiyle toplanırken, toplantı öncesi AB yetkilileri devletinin Doğu Akdeniz’deki tavırları ve ülke içindeki hak ihlallerine ilişkin endişelerini ortaya koydu.

AFP’nin haberine göre Avrupa Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’de dört ay sonra düzenlenen bu ilk toplantıya başkanlık etmeden önce “Türkiye ile şu sıralar ilişkilerimiz bilhassa iyi değil ve bugünkü gündemimizin önemli maddesi olacak” dedi.

LİNDE: TÜRKİYE’DE YAŞANANLAR ENDİŞE VERİCİ

İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde, “Türkiye’de yaşananlar endişe verici” derken, İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, “Türkiye tarafından tespit ettiğimiz bir dizi eylem ele almamızı gerektirecek bir tartışmayı hak ediyor” şeklinde konuştu.

AFP’ye göre tüm bakanlar Türkiye ile ortaklığın önemine de vurgu yaptılar. Türkiye ile ilişkileri son aylarda iyice bozulan Fransa’nın talebi üzerine sözkonusu toplantı gerçekleşiyor. Fransa, Türkiye’ye karşı alınacak tutumun netleştirilmesini talep ediyor.

KÖTÜYE GİDİYOR

Bu çerçevede Fransa’nın destek aldığı ülkeler var. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye’ye ilişkin hayal kırıklığını gizlemeyerek, “Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olabileceğine ilişkin 16 ila 16 yıl önce büyük umutlarım vardı” dedi.

Asselborn, “Ne yazık ki, bunun kötü yönde gittiğini kabul etmemiz gerekiyor” diye ekledi.

Türkiye askeri olarak Libya’da Trablus merkezli Müslüman Kardeşler ağırlıklı hükümeti destekliyor. Bu çerçevede BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunun açık bir şekilde ihlal ediyor.

Türk devleti Kıbrıs açıklarında ise AB tarafından “yasa dışı” ilan edilen ve “yaptırım” uygulanan sondaj faaliyetleri yürütüyor.

ASSELBORN: AYASOFYA KARARI UYGARLIĞA SALDIRIDIR

Türk hükümeti, ülke içerisinde de benzeri görülmemiş bir baskı kampanyası yürütüyor. Son olarak Ortodoks dünyası için önemli bir yer olan Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararı aldı.

Asselborn, “Bu karar uygarlığa karşı bir saldırıdır. Türkiye’nin bu davranışı ile bir şekilde AB ile yakınlaşmasını sildiğini düşünüyorum” dedi.