ABD 10 Husi ve 3 İran dronu düşürdüklerini açıkladı

ABD ordusu, Kızıldeniz'de deniz taşımacılığını tehdit eden Yemen'deki Husi isyancılara karşı bir dizi askeri operasyon düzenlediklerini ve 10’u Husilere ait olmak üzere 13 dron düşürdüklerini açıkladı.

ABD ordusu tarafından yapılan açıklamada çarşamba günü yerel saatle 8.30 sularında "İran destekli Husi isyancıların Yemen'de kontrol ettikleri bölgelerden Aden Körfezi'ne doğru bir gemi savar balistik füze fırlattığı ve bu füzenin USS Carney tarafından düşürüldüğü” belirtilmişti.

Bir saatten kısa bir süre sonra aynı destroyerin kendisine "yakın mesafede" bulunan "üç İran insansız hava aracını düşürdüğünü" açıklayan ABD Ortadoğu Askeri Komutanlığı Centcom, insansız hava araçlarının silahlı olup olmadığını belirtmedi.

Akşamın ilerleyen saatlerinde Centcom, "bölgedeki ABD ticaret ve donanma gemileri için yakın bir tehdit oluşturan" on saldırı dronunu ve bir Husi komuta merkezini Yemen’de imha ettiklerini duyurdu.

Çarşamba günü erken saatlerde de ABD ordusu yaptığı bir açıklamada Yemen'den ateşlenmeye hazır bir Husi karadan havaya füzesini imha ettiğini bildirmişti.

Centcom bu karadan havaya füzenin Amerikan uçaklarını tehdit ettiğini belirtirken Husilerin ne tür bir uçağı hedef almış olabileceğine açıklık getirmedi.

Pentagon'a göre Yemen topraklarının büyük bir bölümünü kontrol eden Husiler 19 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere yönelik 35'ten fazla saldırı düzenleyerek dünya ticareti için hayati önem taşıyan bu bölgedeki deniz trafiğini sekteye uğrattı.

Husiler, 7 Ekim'de Hamas-İsrail savaşının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle "dayanışma içinde" İsrail bağlantılı gemilerin Yemen açıklarında seyretmesini engellemek istediklerini belirtiyorlar.

İsrail'in başlıca müttefiki olan ABD ise, Kızıldeniz'e savaş gemileri konuşlandırırken, ocak ayında bazıları İngiltere ile birlikte olmak üzere Husi mevzilerine karşı birkaç saldırı gerçekleştirdi.

Husiler çarşamba günü Gazze'deki savaş sona erene kadar saldırılarına devam edeceklerini tekrarladılar.