ABD, İran ile 63 yıllık ekonomik anlaşmayı iptal etti

Uluslararası Adalet Divanı’nın ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının insani durumu etkilemesi ve İran sivil havacılığını zora sokmaması yönünde karar alması ardından Washington, karara gerekçe gösterilen 1955 tarihli anlaşmayı iptal ettiğini duyurdu.

İran yönetimi, ABD’nin nükleer anlaşmadan Mayıs ayında tek taraflı çekilmesi ardından uygulamaya koyduğu yaptırımların, 1955’te iki ülke arasında imzalanan, ancak az tanınan “Eşitlik, Ekonomik İlişkiler ve Konsolosluk Anlaşmasını”n ihlali olduğu gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na başvuruda bulunmuştu. Adalet Divanı, bu başvuruda İran’ı haklı bulurken, Washington’dan çok az bilinen 1955 tarihli anlaşma üzerinden cevap geldi.

POMPEO: 39 YIL ÖNCE İPTAL EDİLMELİYDİ

İran’da Şah rejiminin olduğu dönemde imzalanan anlaşmanın iptaline dair ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, anlaşmanın on yıllardır kadük halde olduğu vurgulandı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anlaşmanın İran’da molla rejiminin başa geldiği 1979 yılında kaldırılmış olması gerektiğinin altını çizdi.

Pompeo, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın politik kararlar aldığını da iddia etti.

Mahkemenin kararında, ABD’nin yaptırımların İran’daki insani durumu etkilemeyeceği yönünde yeterli güvence vermediği ve sivil havacılığın güvenliği için gerekli olan parçaların satın alımına dikkat çekilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile Almanya, Rusya, Çin, Britanya ve Fransa’nın imzaladığı 2015 nükleer anlaşmasından çekilme kararı almış ve İran’a yönelik ekonomik yaptırımların önünü açmıştı. Özellikle İran’ın petrol sektörünü vuracak olan yaptırımların en ağırlarının 4 Kasım’dan sonra devreye gireceği biliniyor.

ABD’nin bu politikasına karşı Avrupa Birliği (AB) İran’la ticari ilişkilerin korunabilmesi için nükleer anlaşmasına sahip çıkıyor.