Körfez’de savaş çanları: Pentagon’a göre caydırma amaçlı!

Pentagon şefi Patrick Shanahan, ABD’nin Ortadoğu’daki askeri hareketliliğinin İran’a karşı savaş değil, caydırma amaçlı olduğunu savundu.

Shanahan, Amerikalı parlamenterlere basına kapalı olarak bilgi verdikten sonra yaptığı açıklamada “Şuan temel kaygımız, İran’ın tüm kötü hesaplarından kaçınmaktır. Gerilimin tırmanmasını istemiyoruz” dedi.

Pentagon şefi, İranlı yöneticilerle “çok çeşitli iletişim kanallarının olduğunu” sözlerine ekledi.

ABD yönetimi Mayıs ayı başında İran’ın Amerikan çıkarlarına yönelik her an saldırı hazırlığı içerisinde olmakla suçlamış ve Körfez’e savaş gemileri ve uçaklar göndermişti.

Demokratlardan bir çok parlamenter, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ortadoğu’daki askeri hareketliliğinin İran ile bir çatışmaya dönüşmesinden endişe ediyor.

Shanahan, Kongre’deki toplantı ardından endişeleri yatıştırmak için “Sözkonusu olan savaş değil, caydırmadır” iddiasında bulundu.

Washington’un aldığı tedbirlerin başta bölgedeki Amerikan güçlerine karşı olmak üzere “saldırıları engelleyeceğini” söyleyen Shanahan, Salı günü başka bir açıklamasında ABD’nin aldığı bu tedbirlerin şimdilik Amerikalılara karşı saldırı riskini önlediğini ifade etmişti.

TRUMP ÖNCE TEHDİT ETTİ, SONRA YUMUŞATTI

ABD Başkanı da Pazartesi günkü bir açıklamasında bir miktar ağız değiştirdi. Trump, Amerikan çıkarlarında yönelik İranlıların saldıracağına dair “bir belirti olmadığını” söyledi. Oysa Trump bir gün öncesinde, İran’ın saldırması halinde “resmen İran’ın sonu olacağı” tehdidinde bulunmuştu.

Amerikalı yetkililer, Körfez’e uçak gemisi, savaş uçakları, bir savaş gemisi, Patriot füze savunma bataryası gönderilmesi ve Irak’ta görevli bir kısım diplomatın geri çekilmesine neden olan bilgileri paylaşmadı.

Ancak İran’a karşı sertlik yanlısı Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Shanahan’ın, “benzeri görülmemiş tehditlerin” sözkonusu olduğunu söylediğini aktardı. Graham, “Bölgeye gönderilen askeri güçler, İran’ı işgal etmek değil, İran’ın Amerikalıları veya çıkarlarımıza yönelmesini caydırmayı amaçlıyor” dedi.

Geçen hafta Suudi Arabistan petrol boru hattına yönelik drone saldırısını Yemenli Husi milisleri üstlense de, bölgede dört gemiye yönelik sabotaj eyleminin kimin yaptığının henüz bilinmediği iddia ediliyor. ABD Dışişleri Bakanı, ilk kez bu sabotaj eylemlerinin arkasında İran’ın olabileceğini savundu.

SANDERS: SAVAŞA DÖNÜŞEBİLİR!

Bazlıları, hükümetin İran’a karşı bir çatışma başlatmak için tehdit düzeyini abarttığını düşünüyor. Milyarder Başkan Trump, yeni bir savaş istemediğini ve İranlı yöneticilerle diyaloga hazır olduğunu söylese de, başta Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton olmak üzere yönetimin bir çok yetkilisi Tahran’da rejim değişikliğinden yana olmakla öne çıkıyor.

2020’deki başkanlık seçimleri aday adayı olan demokratlardan senatör Bernie Sanders, durumun “kasıtlı veya kasıtsız bir savaşa dönüşmesinden” duyduğu endişeyi dile getirerek, “Ve çok ama çok uzun sürecek bir savaştan bahsediliyor” dedi.