ABD’de 17 yıl sonra federal düzeyde ilk idam

ABD’de Donald Trump hükümeti, federal düzeyde 17 yıl sonra ilk idam uygulamasını bu Pazartesi günü gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

ABD’de suçların çoğunluğu eyaletler düzeyinde yargılanıyor ancak en ağır vakalarda federal yargı olaya el atabiliyor.

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunanlardan Daniel Lee, bir çift ve 8 yaşındaki bir kız çocuğunu öldürmekle suçlanıyor. Lee, 1999 yılında idam cezasına mahkum edilmişti.

Eğer yargı son dakikada kararını değiştirmezse, 47 yaşındaki Lee, kuzeydeki Indiana’da bulunan Terre Haute kentindeki cezaevinde ölüm odasında enjeksiyon yoluyla idam edilecek.

Trump yönetimi, böylece 17 yıldır federal düzeyde yapılmayan idam cezasını yeniden uygulayacak.

Cumhuriyetçi yönetim “kamu ve aileleri adına hareket etmek” iddiasıyla, bu hafta Lee’nin dışında iki idamı daha gündeme aldılar. Dördüncü idam ise 28 Ağustos’a programlanmış. Tümü federal mahkemelerce çocuk cinayetlerinden idama mahkum olmuş kişilerden oluşuyor.

Son 45 yıl içerisinde federal düzeyde sadece 3 kişi idam edildi. Bunlar arasında 1995 yılında 168 kişinin ölümüne neden olan Oklahoma City saldırısının sorumlusu Timothy McVeigh de vardı. McVeigh, 2001 yılında idam edildi. Federal düzeydeki son idam 2003 yılında gerçekleşmişti.

Yapılan anketlere göre Amerikalılar arasında idama destek ciddi oranda azaldı. Ancak cumhuriyetçi seçmenler arasında idama destek yüzde 77 ile halan güçlü düzeyde yer alıyor.

Trump, 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerini kazanmak için idam cezasının daha sık uygulanmasını sürekli talep ediyor.

Son karar adından mahkumun yakınları, dini çevreler ve Avrupa Birliği’nden tepkiler geldi. Avrupa Birliği, federal düzeydeki tutumun son yıllarda ABD’deki eğilime ters bir durum oluşturuyor.

ABD’de 2019’dan bu yana 22, 2020 yılının başından bu yana ise 7 idam gerçekleşti.