ABD’de silahlı şiddete karşı yüzlerce gösteri

Ateşli silahların daha iyi düzenlenmesi için ABD'de on binlerin katılımıyla yüzlerce protesto gösterisi yapıldı.

On binlerce gösterici, geçen ay Teksas'ta bir ilkokulda meydana gelen katliamın ardından, milletvekillerinin silahlı şiddeti önleme amaçlı yasayı geçirmelerini talep etmek için Cumartesi günü Washington'a ve ABD'deki yüzlerce mitinge akın etti.

24 Mayıs'ta , Meksika sınırına yakın Uvalde'deki bir ilkokulda 18 yaşındaki bir lise öğrencisi bir saldırı tüfeğiyle 19 öğrenciyi ve 2 kadın öğretmeni katletti. Birkaç gün önce ise 18 yaşındaki bir beyaz üstünlükçü, ABD’nin kuzeydoğusundaki Buffalo'da on siyahi insanı öldürmüştü.

Bu son katliamlar ve manşetlere çıkmayan yüzlerce silahlı saldırı, ateşli silahlara erişimin daha iyi düzenlenmesi için yeni çağrıların bir araya gelmesine neden oldu.

Mart 2018'de Florida'nın Parkland kentindeki lisede düzenlenen katliamın kurbanları ve hayatta kalanları tarafından kurulan ve Mart 2018'de büyük bir gösteri düzenleyen Hayatlarımız için Yürüyüş, Washington’da "Artık sokaklara dönme zamanı " dedi.

Cumartesi günü, on binlerce gösterici Amerikan başkentinin devasa dikilitaş sembolünün eteğine geldi. İçlerinden birinin üzerinde taarruz tüfeği çizilmiş, aşağıda kırmızıyla yazılmış “Çocuk Katili” yazılı bir tabela vardo.

Bu anıtın kaynağı olan Giffords derneğine göre, 45 bin 222 kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğü 2020 yılından bu yana ülkedeki şiddetin artmasını temsil eden beyaz ve turuncu çiçekli binlerce vazo, çimenlerin üzerine yerleştirildi.

Temsilciler Meclisi Çarşamba günü, diğer şeylerin yanı sıra, yarı otomatik tüfeklerin 21 yaşın altındakilere ve yüksek kapasiteli dergilerin satışını yasaklayacak bir metni oyladı. Ancak nitelikli çoğunluk kuralları nedeniyle on muhafazakarın desteğinin gerekli olduğu Senato'dan geçme şansı neredeyse yok. Aynı zamanda, gerekli çoğunluğu bir araya getirebilecek bir uzlaşma metni bulmaya çalışmak için iki partinin seçilmiş temsilcileri arasında tartışmalar yaşanıyor.