ABD’de azil süreci: Ukrayna talimatı Trump’tan alındı

ABD Başkanı Donald Trump’ın azil sürecindeki soruşturmada en önemli tanıklardan olan diplomat Gordon Sondland, rakibi Joe Biden’a karşı Ukrayna’ya yönelik çalışılması talimatını Trump’tan aldığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Demokrat Partili en güçlü rakibi Joe Biden’i zora sokmak için Ukrayna’daki oğlunun faaliyetleri hakkında Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye teklifte bulunduğu iddia edilmişti. İddialar arasında Ukrayna’ya yapılacak kimi askeri yardımların dahi Biden ailesi hakkında bir soruşturmaya bağlandığı da bulunuyordu.

SONDLAND: TALİMATI TRUMP’TAN ALDIM

Öte yandan Demokrat Parti’nin Kongre’de başlattığı Trump’ı azil süreci kapsamında ifadesi alınan ABD’nin Avrupa Birliği (AB) nezdindeki büyükelçisi Gordon Sondland, Ukrayna’ya baskı yapılması konusunda Trump’a yakın isimlerden Rudy Guiliani ile çalıştıklarını söyledi. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda ifade veren Sondland, buna ilişkin talimatın bizzat Donald Trump tarafından verildiğini belirtti.

Sondland, Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’den, Joe Biden’ı soruşturmasını istediği telefon görüşmesinden bir gün sonra ABD Başkanı’yla görüştüğünü kaydetti.

YÖNETİMDEKİ DİĞER İSİMLER DE BİLİYORDU

Sondland’ın verdiği bu ifadenin Trump’ı zora sokacağı biliniyor. Ancak bu ifadeler yeni değil. Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’den, seçim kampanyası doğrultusunda rakibi Joe Biden’ı soruşturmasını istediği iddia edilmişti. Bu soruşturmanın ABD’nin Ukrayna’ya yapmayı planladığı 400 milyon dolarlık askeri yardım için şart koşulduğu da iddialar arasındaydı.

Gordon Sondland, geçtiğimiz ay da azil soruşturması kapsamında ifade vermiş ve

Ukraynalı bir yetkiliye, Joe Biden ve oğluyla ilgili soruşturma başlatılmaması halinde askeri yardımın yapılamayabileceğinin iletildiğini söylemişti. Sondland, Ukrayna’ya ‘Biden soruşturması’ kapsamında baskı yapıldığına dair bilginin hem Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hem de yönetimdeki diğer üyelerin de bilgilendirildiğini kaydetmişti.