ABD’de fırtına: En az 3 ölü

Amerika Birleşik Devletleri'nin bir bölümünü geçen fırtına güneyde hortumlara neden oldu ve üç kişinin ölümüne yol açtı. Şiddetli rüzgarlar ve kar fırtınaları ülkenin kuzeyinde ise yüz binlerce evi elektriksiz bıraktı.

ABD meteoroloji kurumu Ulusal Hava Servisi'ne (NWS) göre, sele yol açan şiddetli yağmur, saatte 80 km'yi aşan şiddetli rüzgarlar ve gök gürültülü fırtınalar ABD'nin doğu kıyılarını etkisi altına aldı.

New Jersey Valisi Phil Murphy yerel medyaya yaptığı açıklamada fırtınayı "olağandışı" olarak niteleyerek "Bunu hafife almayın" uyarısında bulundu.

Kötüleşen hava koşulları Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e ait Air Force 2 uçağının Maryland'deki Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'ne inmek yerine Virginia'daki Dulles Uluslararası Havalimanı'na yönlendirilmesine neden oldu.

Hortumlar güneydoğuda Florida’yı da vurdu ve Vali Ron DeSantis 49 kontlukta olağanüstü hal ilan etti.

Catawba County yetkililerine göre Kuzey Carolina'da bir kişi, birçoğu hasar gören mobil evlerin bulunduğu bir alanda hayatını kaybetti.

Georgia'da, Clayton County polisine göre bir aracın üzerine ağaç devrilmesi sonucu bir kişi daha hayatını kaybetti.

Alabama'da ise Houston County yetkililerine göre 80 yaşındaki bir kadın, bir hortumun mobil evini yıkması sonucu hayatını kaybetti.

Poweroutage.us izleme sitesine göre salı akşamı 890 binden fazla müşteri, çoğunlukla ülkenin doğusunda olmak üzere elektriksiz kaldı.

Hava durumu servisine göre, bu kış fırtınası aynı zamanda ülkenin orta-kuzeyine yoğun kar yağışı getirdi ve şu anda Büyük Göller bölgesini yavaş yavaş etkiliyor.

New York Times'a göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatısında, Cascade ve Olympic sıradağlarında da on yıldan bu yana ilk kez kar fırtınası uyarıları yapıldı.

FlightAware.com web sitesine göre salı günü Amerika Birleşik Devletleri genelinde 1.300'den fazla uçuşun iptal edilmesi ve 8.600 uçuşun ertelenmesiyle kötü hava koşulları hava trafiğini şimdiden etkilemeye başladı.

Uzmanlara göre ABD ve dünyanın geri kalanında, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak kötü hava koşullarının sıklığı, yoğunluğu ve öngörülemezliği artıyor.