ABD’de Trump kararından sonra dördüncü istifa

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı ardından Savunma Bakanlığı’nda bir istifa yaşandı.

Savunma Bakanlığı özel kalem müdürü Kevin Sweeney, “özel sektöre geçmek için doğru bir zaman” diyerek istifasını açıkladı. İstifa nedeni açıklanmadı. Yapılan kısa açıklamada Trump’ın adı geçmedi.

Sweeney, Ocak 2017'den bu yana Savunma Bakanlığı'nda özel kalem müdürü olarak görev yapıyordu.

Bu istifa, ABD Başkanı Donald Trump’ın Noel’den önce sürpriz bir şekilde Suriye’den askeri birlikleri çekme kararından sonraki dördüncü istifa oldu.

Daha önce ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 20 Aralık günü Trump ile görüş ayrılıkları olduğunu vurgulayarak, görevinden istifa etmişti. Mattis’in geçiş süreci için Şubat sonunda görevini bırakması gerekiyordu. Ancak bu istifanın medyada geniş yer alması üzerine, Trump Mattis’in gidişini iki ay erkene aldı. Mattis, Ocak başında görevini bırakırken, yerine bakanlığın iki numaralı ismi Patrick Shanahan vekaleten atandı.

Pazartesi günü Pentagon sözcüsü Daha White de istifasını açıklarken, öncesinde ABD’nin DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon’daki özel görevlisi Brett McGurk da istifa etmişti.

ABD iç siyasetindeki yoğun tartışmalar üzerine, Trump askeri birliklerin Suriye’den çekilmesinin zaman alacağını açıklamak zorunda kalmıştı.

3 Ocak Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin “Türklerin Kürtleri katletmemesinin” Amerikan misyonunun bir parçası olduğunu söylemişti. Newsmax sitesine bir mülakat veren Mike Pompeo, “Önemli olan Türklerin Kürtleri katletmemesi, Suriye’deki dini azınlıkların korunması, tüm bunlar Amerikan misyonunun bir parçasıdır” demişti.