ABD’den Ankara’ya bağlı çeteye yaptırım

ABD, 2019 yılında Kürt kadın siyasetçi Hevrîn Xelef’i katleden Türkiye bağlantılı çete grubu Ahrar El Şarkiye’ye yaptırım kararı aldı.

15 Kasım 1984 doğumlu Hevrîn Xelef, 12 Ekim 2019’da Girê Spî yakınında Türk devletine bağlı çete grupları tarafından vahşice katledilmişti. Demokratik Suriye Meclisi’nin yönetim kurulu üyesi olan Xelef aynı zamanda Suriye’nin Geleceği Partisi’nin Genel Sekreteriydi.

Washington, Xelef’in katleden Ankara’ya bağlı Ahrar El Şarkiye grubuna yaptırım kararı aldı. ABD, vahşetten sorumlu olanların hesap vermeye devam edeceğini belirtti.

Washington aynı zamanda biri Türkiye’de ikamet eden iki kişiye de yaptırım kararı aldı. Türkiye’de ikamet eden Hasan El Şaban ile Ferruh Furkatoviç Fayzimatov ise El Kaide ve Heyet Tahrir El Şam’ı finanse etmekle suçlanıyor.  

Ayrıca Başar El Esad hükümetine bağlı beş cezaevi sorumlusu da işkence uygulamaları nedeniyle yaptırım listesine alındı.

Hazine Bakanlığı, Ahrar El Şarkiye grubu ile ABD’nin dahil olduğu tüm işlemlerin yasaklandığı ve çete grubunun tüm mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, bu grubun üyelerinin başta Hevrîn Xelef’e yönelik olmak üzere işlediği savaş suçlarına tepki göstermişti.

BM, Türkiye’nin sözkonusu silahlı grup tarafından işlenen suçlardan “sorumlu” tutulabileceğini kaydetmişti.

Amerikan yönetimine göre Ahrar El Şarkiye, Halep yakınında kendi kontrolündeki bir cezaevinde de yüzlerce kişiyi katletti ve DAİŞ’in eski üyelerini kendi bünyesinde barındırıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye dosyasından sorumlu Aimee Cutrona, çarşamba günü uygulanan yaptırımların aynı zamanda "ABD'nin Suriye halkına karşı şiddet uygulayan ve onların acılarına neden olanlardan hesap sorulmasını sağlamak için elindeki tüm diplomatik araçları kullanacağını hatırlatmayı" amaçladığını söyledi.