ABD’den Talibanlarla bir haftalık ateşkes

ABD, Talibanlarla yapılan müzakereler sonucunda bir haftalık kısmi ateşkes elde ettiklerini açıkladı.

Pentagon şefi Mark Esper, Afganistanlı Taliban hareketi ile yapılan müzakerelerden bir haftalık kısmi ateşkes elde ettiklerini duyurdu.

NATO Savunma Bakanlarının toplantısı ardından basın toplantısı düzenleyen Esper, “ABD ve Talibanlar yedi günlük şiddeti azaltma önerisini müzakere ettiler” dedi.

NATO’daki meslektaşları ile yaptığı görüşmelere de “verimli” diyen Esper, “Her zaman Afganistan’da en iyi, ya da tek çözümün siyasi bir anlaşma olduğunu söyledik" iddiasında bulundu.

Esper, "Bu cephede ilerlemeler gerçekleştirildi ve yakında bu konuda daha fazla bilgi sahibi olacağız” diye ekledi.

Esper, kısmi ateşkesin ne zaman başlayacağını söylemedi ancak, Çarşamba günü AFP’ye açıklamada bulunan bir Taliban sorumlusu, örgütün Cuma günü şiddeti azaltmaya başlayacağını belirtti.

Pentagon şefi, “Yedi günün şimdilik yeterli olduğunu düşünüyoruz ama her halükarda bu sürece ilişkin yaklaşımımız koşullara dayalıdır. Tekrar ediyorum, koşullara dayalıdır” şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “ABD’nin Talibanlarla müzakerelerdeki çabalarını destekliyoruz” dedi. Stoltenberg, “Talibanların şiddeti azaltma yönünde bir irade ve gerçek bir kapasite örneği göstermeleri gerekiyor” diye uyardı.

Washington ile Taliban hareketi arasında bir yılı aşkın bir süredir müzakereler yürütülüyor. Müzakerelerin merkezinde ABD güçlerinin çekilmesi ve karşılığında Talibanların güvenlik garantileri vermesi ve şiddeti azaltması var.

Geçen yıl Eylül ayı başında her an bir anlaşma beklenirken, ABD Başkanı Donald Trump son dakika açıklaması ile görüşmeleri durdurmuştu. Trump, bir Amerikan askerinin öldürülmesini gerekçe göstermişti. Daha sonra görüşmeler yeniden Katar’ın Doha kentinde başladı.

New York Times gazetesi Afgan ve Amerikalı yetkililere dayandırdığı bir haberinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Talibanlarla anlaşmaya koşullu bir onay verdiğini belirtti.