ABD Dışişleri Bakanı, Rus mevkidaşı ile görüşmeyi iptal etti

Putin'in doğu Ukrayna'daki bağımsızlığını ilan eden bölgeleri tanımasının ardından, ABD Dışişleri Bakanı Blinken Rus mevkidaşı ile Perşembe günü planladığı toplantıyı iptal etti.

Moskova'nın Ukrayna ihtilafındaki son çıkışı nedeniyle, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidadı Sergey Lavrov ile planladığı görüşmeyi iptal etti. 

Blinken Washington'da yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başladığı ve  Rusya'nın diplomasiyi reddettiği için şu anda bir toplantının anlamsız olduğunu söyledi.

Blinken ve Lavrov Perşembe günü Cenevre'de yüz yüze bir görüşme planlamıştı.

Blinken, Lavrov'a bu kararı yazılı olarak bildirdiğini söyledi. Ayrıca uluslararası ortaklarla istişarelerde bulundu.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmemesi şartıyla Lavrov ile görüşmeyi kabul ettiğini vurguladı. Şimdi Moskova bir işgal başlatmaya karar verdiğine ve diplomasiye tamamen karşı olduğuna göre, bu toplantıyı yapmanın bir anlamı yok. Prensip olarak, ABD hükümeti diplomatik görüşmelere hala hazır. "Ama Moskova ciddi olduğunu göstermeli. Son 24 saat tam tersini gösterdi" dedi.

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı ve Rus askerlerinin konuşlandırılması talimatını verdi. Putin, Ukrayna'yı 2014'ten bu yana ikinci kez işgal etmeyi planlıyor. Moskova parlamentosu Salı günü tanımayı onayladı. Parlamentonun üst kanadı askerlerin konuşlandırılmasını onayladı.

Batı, Putin'i uluslararası hukuku ihlal etmekle suçluyor. Batılı kaynaklara göre Rusya, Ukrayna sınırına 150 bin civarında asker topladı.

ABD hükümeti Moskova'nın eylemlerini sert bir şekilde kınadı. ABD Başkanı Joe Biden, Moskova'nın Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerini tanımasını ve Rus birliklerinin doğu Ukrayna bölgelerine konuşlandırılmasını Ukrayna'yı "işgalin başlangıcı" olarak nitelendirdi. 

Biden, "Hala Rusya'nın önemli ölçüde daha ileri gitmeye ve Ukrayna'ya karşı büyük bir askeri saldırı başlatmaya hazır olduğuna inanıyoruz" diye de yakındı. Rusya'ya yeni yaptırımlar açıkladı. AB ve İngiltere de cezai tedbirler başlattı.

Yükselişe rağmen Biden diplomatik bir çözüme açık kaldı: "ABD ve müttefiklerimiz ve ortaklarımız diplomasiye açık. Eğer ciddiyse." Biden, Putin ile şahsen görüşmeye hala hazır olup olmadığı konusunda yorum yapmadı. Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı önceden işgal etmemesi koşuluyla hafta sonu böyle bir olası toplantıyı kabul etti.