ABD : Füze atışları müzakerelerin başlamasına engel değil!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore’nin son füze atışlarının bu ülke ile müzakerelerin sürdürülmesine engel olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, en son Salı günü yapılan füze denemelerinin Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında görüşmelerle belli bir seviyeye ulaşan müzakerelere engel olmadığının altını çizdi.

Pompeo, en son Haziran ayında Trump ile Kim Jong Un arasında görüşmelerin yapıldığı müzakerelerin yeniden başlamasını engellemeyeceğini vurguladı.

Füze denemelerinin müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli olan atmosfere zarar verip vermediğine ilişkin bir soruya yanıt veren Pompeo, ‘hayır’ cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı, Donald Trump’ın göreve geldiği 2017 yılında Pyongyang’ın uzun menzilli füze denemeleri yaptığını, son atılan füzelerin ise kısa menzilli olduğunu hatırlattı. Pompeo, Kuzey Kore ile yakın zamanda müzakere masasına dönmeyi umduklarını da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kim Jong Un arasında 2017 yılı boyunca süren karşılıklı tehditler, 2018 yılı başında birdenbire değişmişti.

Güney Kore’deki kış olimpiyatları vesilesiyle yapılan heyetler arası görüşmeler sonucunda iki lider müzakereler lehinde söylemlerde bulunmuş ve geçtiğimiz yılın Haziran ayında Singapur’da ilk kez bir araya gelmişlerdi. Trump ile Kim Jong Un son olarak Haziran ayında Kuzey ve Güney Kore sınır noktasında bir araya gelmiş ve Trump sembolik olarak Kuzey’e adım atmıştı.

Kuzey Kore’nin füze denemeleri nedeniyle yıllardır ekonomik ve siyasi yaptırımlar nedeniyle zorlandığı tahmin edliyor. Kim Jong Un yönetimi, daha önce nükleer silah geliştirme amacıyla kullanıldığı iddia edilen bir merkezi imha ettiğine dair görüntüleri paylaşmıştı.